Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

15 Aandachtspunten voor Zelfstandige Ondernemers bij de Verkoop van hun Zaak

15 Aandachtspunten voor Zelfstandige Ondernemers bij de Verkoop van hun Zaak OP BASIS ERVARINGEN MET OVERNAMEMARKT.BE


1. Verkoop je bedrijf niet onder tijdsdruk. Hierdoor verlies je onderhandelingspositie. Zorg ervoor dat je bedrijf altijd verkoopklaar is, zodat je niet gedwongen wordt slechte voorwaarden te accepteren.

2. Verkoop NIET wanneer je bedrijf in een neerwaartse spiraal zit. Idealiter verkoop je wanneer de winst de afgelopen jaren is gestegen

3. Laat je verkoop NIET beïnvloeden door de algemene economische situatie. Een goed bedrijf heeft een stabiele waarde, ongeacht de marktomstandigheden.

4. Zorg ervoor dat je zakelijke en persoonlijke financiën goed gescheiden houdt. Dit maakt de verkoop van je bedrijf transparanter voor potentiële kopers.

5. Wees zo min mogelijk aanspreekpunt voor uw klanten. Als klanten zaken doen met jou in plaats van met je bedrijf, maak je je bedrijf te afhankelijk van jou. Delegeer!

6. Vermijd afhankelijkheid van één klant die meer dan 10% van je omzet uitmaakt. Dit vermindert het risico voor kopers en verhoogt de stabiliteit van je bedrijf.

7. Problemen en probleempjes, zowel intern als extern, moeten vroegtijdig worden aangepakt. Onopgeloste kwesties komen in het verkoopproces boven water en verminderen de waarde van je bedrijf.

8. Zorg ervoor dat aangebrachte verbeteringen voldoende tijd krijgen om zich te bewijzen voordat je het bedrijf verkoopt.

9. Wees je bewust van de kosten van de verkoop, inclusief belastingen en allerhande vergoedingen.

10. De verkoop van een bedrijf verloopt zelden zoals verwacht. Verwacht verrassingen en wees voorbereid om flexibel te reageren op onverwachte omstandigheden.

11. Vertel alleen vertrouwde mensen (zoals je partner en adviseurs) dat je wilt verkopen. Het vroegtijdig verspreiden van dit nieuws kan leiden tot onzekerheid en schade aan de waarde van je bedrijf.

12. Hou er rekening mee dat je de sector vaarwel moet zeggen. Als je je verkoopt, zal de koper een niet-concurrentiebeding eisen. Dit beperkt je mogelijkheden om later een vergelijkbaar bedrijf op te starten.

13. Vermijd afhankelijkheid van slechts één of een paar leveranciers, want dit verhoogt het risico voor kopers. Zorg voor alternatieve leveranciers en duurzame bevoorrading om de stabiliteit te waarborgen.

14. Het verkopen van je bedrijf zonder professionele hulp kan riskant zijn. Gebruik een betrouwbare adviseur om ervoor te zorgen dat het verkoopproces soepel verloopt.

15. DOE EEN BEROEP OP EXPERTS die ervaring hebben met WAARDEBEPALING bedrijfsovernames. Bedrijfsovernames zijn complexer dan vastgoedtransacties, en het is belangrijk dat je juridische en zakelijke adviseurs goed op de hoogte zijn van de details.

15 Aandachtspunten voor Zelfstandige Ondernemers bij de Verkoop van hun Zaak