Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe kies je een overnameadviseur en waarop moet je letten bij deze keuze? Wat is een verkoopmandaat?

Hoe hoger het bedrag van de overname, hoe belangrijker het professioneel advies.

Voor kleine transacties met een beperkte overnamewaarde is het soms weinig zinvol om hoge bedragen uit te geven aan allerhande experten, zoals consultants begeleiding overname bedrijf, overnameadviseurs, overnamebemiddelaars.

Het beroep van overnameadviseur, bedrijfsmakelaar, intermediair of bemiddelaar bedrijfsovername, is in tegenstelling tot bv notarissen en advocaten niet gereglementeerd. Dat trekt soms cowboys aan. Wees alert bij het aangaan van een verbintenis tot begeleiding voor de verkoop van uw bedrijf. Meestal zijn deze overeenkomsten kostelijk en exclusief - je bent voor een bepaalde periode gebonden om jouw bedrijf uitsluitend via die expert te verkopen. 

Er zijn in België twee beroepsverenigingen van specialisten overnamebemiddeling: de Beroepsvereniging van Overnamebemiddelaars (BVOB) en UPIC "Union Professionnelle des Intermédiaires en Cession d'entreprises", de Waalse tegenhanger.

Daarnaast bestaat er in Vlaanderen een erkenning van adviseurs voor de KMO Portefeuille. Dit is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van de onderneming verbeteren. Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is € 7.500. Concreet gelden subsidies via de KMO Portefeuille vooral voor opleidingen en advies met een strategisch belang voor die onderneming.  Ook begeleiding bij bedrijfsoverdracht kan via de KMO Portefeuille gesubsidieerd worden. Eén van de voorwaarden is wel dat de diensten worden uitgevoerd door een erkend adviseur.

Wanneer jouw overnameadviseur erkend is als adviseur voor de KMO Portefeuille of  aangesloten is bij hogervermelde beroepsverenigingen of voorkomt op de lijst van aangesloten experten overnamebegeleiders bij Overnamemarkt.be, dan kun je erop vertrouwen dat je met een betrouwbare en gekwalificeerde overnameadviseur te maken hebt.

Wat is de taak van een professionele overnamebegeleider of overnamebemiddelaar? Wat betekent een "verkoopmandaat"?  

Het is gebruikelijk dat je een specifiek contract aangaat voor de begeleiding bij de verkoop van jouw zaak. Een "mandaat" is de opdracht die de ondernemer aan een adviseur geeft om namens hem een specifiek project uit te voeren. In het bestek van bedrijfsoverdracht is het verkoopmandaat de basisovereenkomst op basis waarvan de overnamespecialist in naam van de ondernemer handelt om de bedrijfsoverdracht te realiseren. 

Overnamebegeleiders kunnen je begeleiden bij de voorbereiding van de bedrijfsoverdracht, het bepalen van de waarde van het bedrijf, het opmaken van het informatiememorandum, een beknopt of uitgebreid bedrijfsprofiel, het plaatsen ervan op Overnamemarkt.be,  onderhandelingen met kandidaat-kopers en de volledige afwikkeling van de bedrijfsoverdracht.

Op de site van Overnamemarkt.be vindt u een lijst met aangesloten overnamebegeleiders

Klik hier voor lijst met overnamebegeleiders gerangschikt per beroepsgroep en per provincie

Overnamebegeleiders verenigen diverse kennis: zij kunnen jaarrekeningen en businessplannen snel analyseren, hebben inzicht in juridische en fiscale aspecten en zijn bovenal doelgericht om een "deal" te realiseren. Zij worden namelijk vooral vergoed op basis van de commissie bij het realiseren van de overname.  

Volgende beroepsgroepen kunnen je ook ondersteunen bij specifieke etappes in het overnameproces: advocaat, accountant, bedrijfsrevisor, boekhouder, notaris, jurist of fiscalist. Deze beroepsgroepen werken eerder aan een uurtarief. 

Wat kost overnamebemiddeling?

Een professioneel overnamebemiddelaar zal zijn kosten aanrekenen op basis van een uurtarief, een commissie op de afgesloten transactie of een combinatie van beide. Meestal geldt een exclusiviteitsperiode van 6 maanden of 1 jaar. U verbindt er zich dan toe om uw zaak enkel via die overnamebegeleider te verkopen. Lees goed na hoe de  exclusiviteitsperiode een einde neemt of automatisch wordt hernieuwd. 

Het is belangrijk voor ogen te houden dat bepaalde kosten zoals opmaak van een verkoopdossier of informatiememorandum en de waardebepaling steeds verschuldigd zijn, ook indien de bedrijfsoverdracht niet doorgaat.

Uurtarieven van experten overnamebegeleiding variëren van € 80 tot € 150 met uitschieters boven € 200/uur voor gespecialiseerde senior profielen. Een ervaren professional werkt efficiënt en kan goed het aantal benodigde expertise uren inschatten. ‘Duur’ overnameadvies kan daardoor in de praktijk goedkoper zijn dan dienstverlening door een minder ervaren overnamespecialist die 80 euro per uur rekent, maar door gebrek aan ervaring veel zaken moet uitzoeken een daardoor meer uren zal aanrekenen.

Commissie is uiteraard pas verschuldigd nadat de transactie werd afgesloten en de overnamesom werd betaald.  Lees goed na hoe de commissie is verschuldigd in geval van een gespreide betaling van de overnameprijs.

Voor de verkoop van bedrijfsvastgoed bedraagt de gangbare commissie 1.5% à 3% van de verkoopprijs. De tarieven voor bedrijfsoverdrachten bedragen eerder 3 tot 8% op de transactieprijs en dalen naarmate de waarde van de transactie toeneemt.

Gewoonlijk wordt er vaste basisvergoeding aangerekend voor de opstart van de bemiddelingsopdracht, ook  retainer fee of upfront fee genoemd. Dat is een voorschot dat een ondernemer vooraf moet betalen en dat later kan verrekend worden met de commissie. De retainer is aan de ene kant bedoeld als dekking van de eerste kosten van de adviseur en aan de andere kant is het een sterk engagement van de ondernemer die zijn zaak te koop aanbiedt.

Sommige overnamebemiddelaars hanteren het principe "no cure, no pay", wat betekent dat er helemaal geen kosten verschuldigd zijn indien er geen overnemer gevonden wordt. De commissie bij het afsluiten bij een transactie is dan wel hoger dan gebruikelijk.

Speciale aandacht is vereist om na te gaan of extra kosten zoals juridische adviezen bij het opstellen en controleren van de overnamecontracten, juridische, fiscale adviezen inbegrepen zijn in de vooropgestelde commissie ofwel volgens afzonderlijke overeenkomst worden aangerekend.

Het is dus raadzaam u eerst goed te informeren over de gehanteerde kostenstructuur bij het aangaan van een bemiddelingsopdracht. Vraag in ieder geval een voorafgaandelijke schriftelijke gedetailleerde offerte.

Op basis van eerder onderzoek (*)  blijken de belangrijkste selectiecriteria die leiden tot de keuze van een overnameadviseur:  (1) een persoonlijke klik (25%)  Ervaring van de adviseur (19%), zijn specialisatie (15%), zijn referenties (14%) en zijn netwerk (13%). Opvallend is dat het tarief van de adviseur (9%) slechts een beperkte rol speelt bij de keuze van een overnameadviseur.

(*) Brookz Hoe goed is uw overnameadviseur?  27 januari 2022, Wietze Willem Mulder

Download hier het  E BOOK: 5 qualities a good M&A advisor should have door   Rosalie van Rijk, lid van Transeo en “BOBB”, Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (Nederland)

Overnameadviseurs zijn er in alle maten een soorten. Accountantskantoren beschikken vaak over een aparte afdeling voor bedrijfsovernames of ‘corporate finance’ voor de grotere deals. Er zijn enkele tientallen kantoren met overnamebemiddelaars actief, vaak met een sterk regionaal belang of gespecialiseerd in één bepaalde sector. TIP Kijk naar hun portefeuille met hun aanbod te koop aangeboden bedrijven en door hen opgegeven referenties. 

Professionele overnamebegeleiders hanteren vaak een minimum verkoopwaarde van € 500.000 of meer.

Daarom heeft UNIZO, met steun van Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren - VLAIO - een begeleidingstraject voor  Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming

Klik hier voor meer informatie over het begeleidingstraject "Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming"

De doelgroep van dit UNIZO-Overnamemarkt-begeleidingstraject zijn ondernemingen - vennootschap of eenmanszaak - met een verwachte verkoopwaarde lager dan  € 500.000,-

Voor transacties met een hogere verkoopwaarde zorgen we graag voor een introductie bij een geschikte overnamebegeleider.

Voor meer informatie:  Bel ons op 02/212 25 82 of 0495 59 81 19 of contacteer ons via mail  op info@overnamemarkt.be

Guido Seghers

 

Guido Seghers

NV Overnamemarkt

02 212 25 82

info@overnamemarkt.be

 

Hoe kies je een overnameadviseur en waarop moet je letten bij deze keuze?  Wat is een verkoopmandaat?