Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

“Op vier maanden was alles rond” - Overlaters en overnemers vinden elkaar op overnamemarkt.be

Een goede reden om als starter een bestaande onderneming over te nemen, is dat je op een rijdende trein springt. Het bedrijf heeft immers al omzet, klanten, naambekendheid en een reputatie. Guido Seghers van Overnamemarkt.be, de kortste weg tussen overnemers en overlaters, geeft enkele aandachtspunten mee.


TEKST Filip Huysegems - FOTO Shutterstock


Een jaar geleden verscheen volgend profiel op de site van overnamemarkt.be: “Handelszaak Traiteur-Slagerij over te nemen. Gelegen in welvarende gemeente, tussen Antwerpen en Boom. Volledig ingerichte beenhouwerij, winkel + slagerij-atelier.” Dat wekte de interesse van de broers Victor en Maxime Derks, twee twintigers. En zoals dat gaat bij overnames, verschijn je maar best goed beslagen op het ijs.

1. Ken de reden van de overdracht


Guido Seghers: "Uit onze ervaringen blijkt dat onduidelijkheid over de reden waarom een eigenaar zijn zaak van de hand doet, voor potentiële overnemers vaak een struikelblok is."
In dit geval was de reden zonneklaar. Het ging om slagerij Fonteyne, een derde generatie familiebedrijf in Aartselaar. De kinderen van de zaakvoerders Maarten en Kathy kampen met zware longproblemen; het gezin had besloten te verhuizen naar Noorwegen, voor de zuiverder lucht. Bovendien kenden de broers Derks de zaak, want ze zijn van dezelfde gemeente. Victor Derks: "We zijn om zo te zeggen naast Fonteyne opgegroeid."


2. Overweeg het voordeel van de continuïteit


Victor Derks: “Mijn broer en ik hadden al vaker getwijfeld om zelf iets uit de grond te stampen, maar de investeringen, en zeker de aankoop van machines, pakken enorm duur uit. Overname was voor ons een veel geschiktere formule.”
Guido Seghers vult aan: "We zien ook dat overnemers het dikwijls haalbaarder vinden is als de handelszaak los van het vastgoed wordt verkocht."
Hoewel niet oorspronkelijk het geval, zat het pand uiteindelijk mee in de overdracht. Victor Derks: "We hebbben daarvoor een heel flexibele regeling kunnen treffen met de overlaters. Ook hebben we iedereen van het personeel mee overgenomen, op één persoon na, die wegging om privéredenen."


3. Heb inzicht in het rendement van de zaak


Guido Seghers: "Hoe winstgevender het bedrijf, hoe makkelijker het te verkopen is. De overlater doet er goed aan dat rendement zo zichtbaar en inzichtelijk mogelijk te maken."
Fonteyne was van oudsher een zaak met een reputatie. De zaakvoerders lieten zeven jaar geleden hun winkel nog volledig ombouwen. “Het was toen niet de bedoeling om de zaak al zo snel van de hand te doen”, vertelden ze in Gazet Van Antwerpen, “het is een dubbel gevoel, maar we stoppen op een hoogtepunt.”
Dat alles moet natuurlijk gestaafd worden met koele cijfers. Guido Seghers: "De verkoop van een bedrijf is complex en tijdrovend. Het is in ieders belang dat de boekhouding op punt staat, de jaarrekeningen in orde zijn, en alle bedrijfsinformatie, inbegrepen documentatie over klanten, personeel, en leveranciers, voorhanden is. Dat vraagt een inspanning."
Victor Derks: " Mijn broer is slager en staat in voor de operationele kant, ik neem de grote brok van de financiën voor mijn rekening. Het is niet de eerste overname die ik doe. Ik begrijp dus dat je best alle juridische en boekhoudkundige aspecten van een overname uitbesteedt, want dat is te specialistisch voor een gewone mens, en zelfs voor mij. Een woord te veel of te weinig in een contract kan een enorm verschil maken. Mijn broer en ik lieten ons bijstaan door een vierkoppig overnameteam: een boekhouder, een externe adviseur, en twee advocaten. Wat je dan nog zelf moet doen? De onderhandelingen voeren en de uiteindelijke beslissing nemen. Die kun je op niemand anders afschuiven.”
Het verhaal van slagerij Fonteyne en de broers Derks is een mooi afgeronde story. In totaal zaten er vier maanden tussen het begin van de gesprekken en de daadwerkelijke overname. Victor Derks: “Dat is snel. Het hielp enorm dat wij en de overlaters elkaar vanaf minuut één elkaar goed verstonden.”
Quote:
Victor Derks: “Mijn broer en ik lieten ons bijstaan door een vierkoppig overnameteam.”
Guido Seghers, Overnamemarkt: “Onduidelijkheid over de reden waarom een eigenaar zijn zaak van de hand doet, kan een struikelblok zijn.”

 

Klik hier voor meer informatie over het begeleidingstraject "Advies op maat voor overlaters van en kleine onderneming"

 

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

Contacteer:

 

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37:

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

 

 

 

“Op vier maanden was alles rond” - Overlaters en overnemers vinden elkaar op overnamemarkt.be