Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Help! Het bedrijf wordt overgenomen. Wat nu?

De beslissing is gevallen: het bedrijf zal worden  overgenomen. Of je nu deel bent van het bedrijf als medewerker, als CEO of als aandeelhouder... dit nieuws kan veel impact hebben Hoe dan ook staat de overname nu gepland, hoe ga je hier als bedrijf mee aan de slag? Bij Ondernemingskracht hebben zowel Annelies als ik bij 'Nextel’ gewerkt en van daaruit mee 10 overnames geïmplementeerd, waarvan er 8 succesvol zijn verlopen. Een goede voorbereiding is essentieel, voor zowel degene die overgenomen wordt als de overnemer. Wij schreven alvast enkele tips en stappen neer om je zo te helpen doorheen het overnameproces.

Stap 1: Begrijp jouw eigen bedrijf
Het eerste, en meest cruciale, aspect van voorbereiding op een overname is een grondig begrip van jouw eigen bedrijf. Dit gaat verder dan alleen de financiële situatie. Het is belangrijk om ook de operationele processen, marktpositie en vooral de sterke en zwakke punten van de onderneming. Een grondige zelfevaluatie stelt je in staat om potentiële kopers een duidelijk beeld te geven van wat ze kunnen verwachten.

Stap 2: Stel een sterk team samen
Een overnameproces kan complex zijn. Het is dus essentieel om een team van professionals samen te stellen die jou kunnen begeleiden doorheen het proces. Het team kan bestaan uit juridische adviseurs, financiële experts en ervaren onderhandelaars.  Daarnaast kunnen bedrijven zoals Ondernemingskracht, een waardevolle bijdrage leveren aan een goede voorbereiding met het aanbrengen van structuur en stabiliteit. Met een deskundig team aan je zijde, kan je alle aspecten van de overname grondig aanpakken en worden jouw belangen goed vertegenwoordigd.

Stap 3: Wees transparant en professioneel
Een open en transparante communicatie met potentiële kopers is van onschatbare waarde tijdens het overnameproces. Wees bereid om alle relevante informatie te delen en eventuele vragen correct en volledig te beantwoorden. Door professioneel en coöperatief te zijn, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans op een succesvol afgeronde overname.

Stap 4: Bereid je voor op de due diligence
Een standaard onderdeel van vrijwel elke overname is een grondige due diligence. Dit houdt in dat potentiële kopers jouw bedrijf nauwkeurig zullen onderzoeken om eventuele risico’s en kansen te identificeren. Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie en informatie klaar hebt liggen en wees bereid om hierbij eventuele vragen te beantwoorden.

Stap 5: Blijf gefocust op de dagelijkste werking
Hoewel een overnameproces veel tijd en energie vergt, is het cruciaal om gefocust te blijven op de dagelijkse werking van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat de kwaliteit van producten of diensten op peil blijft. Blijf in contact met klanten en werknemers. Dit zorgt voor een stabiele en gestructureerde werkomgeving. Een succesvolle overname is een langdurig proces. Het is essentieel om de operationele continuïteit te waarborgen gedurende het hele traject!

Conclusie
Jouw bedrijf voorbereiden op een overname vergt veel energie. Het is belangrijk om focus te houden én je voor te bereiden op mogelijke vragen. Dit proces gebeurt best met structuur en stabiliteit. Heb je behoefte aan een partner die hierbij kan ondersteunen? Ondernemingskracht helpt je graag verder! Neem contact met ons op via welkom@ondernemingskracht.be en zet de eerste stap naar een succesvolle overname.

Help! Het bedrijf wordt overgenomen.  Wat nu?