Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Webinar : 11de editie Vlerick M&A Monitor 2024 - Fusies en Overnames

Webinar : 11de editie Vlerick M&A Monitor 2024 - Fusies en Overnames

De M&A Monitor is de meest representatieve enquête gerealiseerd door Vlerick Business School die een overzicht biedt van de KMO-overnameprijzen in België gebaseerd op ervaringen van overnamebegeleiders.

Presentatie 15 mei 2024 - 19h00 tot 20h30

Meer informatie: https://www.vlerick.com/nl/events/m-a-monitor-2024/

  • Mathieu Luypaert, professor Corporate Finance
  • Wouter Gabriels, Associé Directeur Lazard

Graag informeert Overnamemarkt  je over de Vlerick Business School M&A Monitor 2023. Deze Monitor biedt essentiële inzichten in hoe de Belgische M&A-markt evolueert en welke typische drijfveren, dealkenmerken en waarderingsmultiples werden genoteerd.

De Vlerick M&A Monitor is het referentie  jaarlijkse onderzoek naar de Belgische overnamemarkt 

De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van  meer dan 100 experten in bedrijfsoverdrachten zoals overnamebemiddelaars, makelaars, bankiers, advocaten, corporate finance-adviseurs en ook Overnamemarkt.be

Bekijk hier de trends uit de presentatie

Trends over het voorbije jaar in de Belgische overnamemarkt


Trend 1: Minder transacties (opnieuw naar niveau in 2013)

GLOBAL M&A ACTIVITY

Trend 2 : Daling  van de bedrijfswaarderingen naar 6.4x  bruto bedrijfswinst (EBITDA) in 2023 tov gemiddeld 6.7 keer EBITDA in 2022 .

historical

Bij de kleinere transacties blijven de waarderingen stabiel op een lager niveau

Trend 3: Verwachtingen blijven positief
Ondanks pandemie, oorlog,  inflatie, energiecrisis, stijgende rente en een moeilijke arbeidsmarkt

expectations

Waarderingen per sector blijven stabiel 

Sectoren zoals technologie, farmacie, gezondheidszorg en telecom blijven de hoogste waarderingen behalen met multiples tussen 11.2 en 7.7. Sectoren met lagere groeipercentages zoals retail, transport en bouw hebben lagere multiples tussen 5.2 en 4.8.

EV EBITDA

Financieringsstructuur blijft eerder stabiel ondanks hogere rente
De verhouding tussen netto financiële schuld en EBITDA is gemiddeld 3.2, iets hoger dan in 2022. De hogere rente leidt tot minder deals en lagere dealwaardes, maar de netto financiële schuld ten opzichte van EBITDA daalt niet. Bedrijven met groeiende EBITDA vinden blijkbaar nog steeds financiering voor overnames.

Meer vendor loans en earnouts  in de KMO-markt
Bij bijna 40% van de transacties is er sprake van een uitgestelde betaling van een deel van overnameprijs (=vendor loan) en bij 1 op de 3 transacties is er uitgestelde betaling via earnouts (=voorwaardelijke uitgestelde betaling van een deel van de overnameprijs in functie van het behalen van specifieke doelen).

Het belang van de verkoper in de financiering van de transactie neemt dus toe. Er waren 10 à 15% meer deals met vendor loan in 2023 vergeleken met 2022.

2023 evolution

Trend 5 Langere duur onderhandelingen Het onderhandelingsproces van start tot afronden overname lijkt over de voorbije jaren wat langer duren: 

In 2023 duurde bij drie op de vier overnames het dealproces meer dan 6 maanden, vergeleken met twee op de vier in 2021. Door markt onzekerheid en volatiliteit zijn er uitgebreidere due diligence processen en langere onderhandelingen. Bij 71% van de deals start het proces door de verkoper en er zijn gemiddeld 4 bieders per deal.

Trend 8: ESG is essentieel
ESG (milieu, maatschappij en goed bestuur) is een belangrijke factor bij overnames. Meer dan 80% van de financiële kopers heeft ESG opgenomen in hun investeringsbeleid. In 2022 was dit nog maar 40%. Bedrijven zonder ESG-beleid worden vaak overgeslagen. Een echte ESG due diligence is nog niet standaard, maar komt in 19% van de transacties voor.

Trend 9: Data-analyse en AI (= Artificiële Intelligentie) vooral bij kopers
Kopers maken steeds meer gebruik van data en AI voor inzichten en strategie. Dit geeft hen een voordeel in efficiëntie en besluitvorming. Verkopers maken hier minder gebruik van door beperkte toegang tot kwalitatieve data en het ontbreken van de juiste profielen om deze data te analyseren.

Conclusie
In 2023 waren er wat minder overnames dan vorige jaren. De prijzen stonden  ietwat onder druk en de overnameprocessen verliepen langzamer. In het lagere KMO-segment bleven de prijzen stabiel.

In 2024 verwachten we vanaf midden van het jaar weer meer overnames doordat er opnieuw meer trajecten worden opgestart.

Je kan hier  de resultaten van de volledige studie downloaden.

PRAKTISCHE VRAGEN

Neem contact op met MARIE DE BRABANDER

Accounting and Finance Team support
Vlerick Business School
T   +3292109760
E   marie.debrabander@vlerick.com

W   www.vlerick.com

Join Vlerick on

Vlerick Business School
Brussel | Gent | Leuven

HOOFDKWARTIER: Reep 1, BE-9000, Gent, België

 

Voor meer inlichtingen over de werking van Overnamemarkt.be contacteer:


 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

guido.seghers@overnamemarkt.be

 

Webinar : 11de editie Vlerick M&A Monitor 2024 - Fusies en Overnames