Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Heeft u al een overnamespecialist? 5 tips

Voor het verkopen van een bedrijf is specialistische kennis vereist. Er komen in zo’n traject allerlei zaken op u als ondernemer af waar u nog geen ervaring mee hebt.

Een overnamebemiddelaar  kan u hierbij begeleiden. Overnamebegeleiders zijn in regel  een mix van een accountant, advocaat, fiscalist, verkoper en ook wel een psycholoog.  

Klik hier voor meer informatie over het begeleidingstraject "Advies op maat voor overlaters van en kleine onderneming"

Experten begeleiding overname bedrijf dragen vele benamingen: overnameadviseurs, overnamebemiddelaars,

Overnamebegeleiders adviseren u bij het bepalen van de waarde  van uw zaak, het opmaken van uw bedrijfsprofiel, het plaatsen ervan op Overnamemarkt.be, het samenstellen van het informatiebundel en bemiddelen bij de  onderhandelingen met kandidaat-kopers tot de volledige afwikkeling  van de  bedrijfsoverdracht.

 

Klik hier lijst Professionele Overnamebegeleiders

 

De overnamespecialist zorgt voor de creatie van toegevoegde waarde 

In de eerste plaats om uw  bedrijf verkoopklaar te maken.

Overnamemakelaars hebben  meestal een lijst met potentiële kopers, zowel nationaal en internationaal.
Hieronder 5 tips voor het inschakelen van een overnamespecialist:

Tip 1. Begin op tijd en neem de tijd
Vaak duurt het 3 tot 5 jaar voordat de bedrijfsovername volledig is afgerond. Begin dus tijdig met de voorbereidingen en wees geduldig gedurende het proces. Uw bedrijf verkopen is het sluitstuk van uw ondernemerschap. 

Tip 2. Verzamel de juiste mensen om u heen
Een goede overnameadviseur brengt specifieke expertise mee en verdient zichzelf terug. Ook een accountant/belastingadviseur en een advocaat hebben toegevoegde waarde voor het verkoopteam.

Tip 3. Schakel emotie uit
Emoties kunnen het proces verstoren, daarom biedt een overnamespecialist uitkomst. Een bedrijf verkopen dient professioneel en zakelijk te gebeuren. Een goede overnamespecialist borgt dat er geen mismatch ontstaat tussen wensen, verwachtingen en het uiteindelijke resultaat.

Tip 4. Communiceer zorgvuldig met uw personeel
Hoe vertel ik het mijn werknemers? Die vraag is cruciaal, maar wordt vaak onvoldoende erkend. Helaas is een eenduidig antwoord niet te geven, want de beste strategie verschilt per situatie. Transparantie is een groot goed, maar kan ook tot onrust leiden en dat verstoort het verkoopproces.

Tip 5. Denk vooraf na over uw toekomst
Een bedrijf verkopen vraagt veel tijd en energie. Dat kan de aandacht afleiden van de vraag hoe u daarna verder gaat. Het is  belangrijk om alvast een exit-strategie te bepalen en na te denken over de vraag wat uw volgende stap wordt na het bedrijf verkopen. De toekomst wacht niet.

Op de site van Overnamemarkt.be vindt u een lijst met overnamebegeleiders gerangschikt per beroepsgroep en per provincie.

Wat kost overnamebemiddeling?


1. De kosten die aangerekend worden voor publicatie van uw bedrijfsprofiel op  Overnamemarkt.be vindt u terug op onze  tarievenpagina. nl. € 99 + BTW/3 maanden of € 75 + BTW/ 3maanden voor UNIZO leden- Er is geen commissie verschuldigd en er geldt geen exclusiviteit. u kan uw zaak dus ook via andere kanalen te koop aanbieden.

2. Een professioneel overnamebemiddelaar zal zijn kosten aanrekenen op basis van een uurtarief, een commissie op de afgesloten transactie of een combinatie van beide. Meestal geldt een exclusiviteitsperiode van 6 maanden of 1 jaar. U verbindt er zich dan toe om uw zaak enkel via die overnamebegeleider te verkopen.

Het is belangrijk voor ogen te houden dat bepaalde kosten zoals opmaak van een verkoopmemorandum, waardebepaling steeds verschuldigd zijn, ook indien de bedrijfsoverdracht niet doorgaat. Commissie is uiteraard pas verschuldigd nadat de transactie werd afgesloten.

De tarieven voor bedrijfsoverdrachten bedragen 3 tot 8% op de transactieprijs en dalen naarmate de waarde van de transactie toeneemt. Gewoonlijk wordt  er vaste basisvergoeding of dossierkost aangerekend voor de opstart van de bemiddelingsopdracht. Sommige overnamebemiddelaars hanteren het principe "no cure, no pay", wat betekent dat er helemaal geen kosten verschuldigd zijn indien er geen overnemer gevonden wordt. De commissie bij het afsluiten bij een transactie is dan wel hoger dan gebruikelijk.

Het is dus raadzaam u eerst goed te informeren omtrent de gehanteerde kostenstructuur bij het aangaan van een bemiddelingsopdracht. Vraag een voorafgaandelijke schriftelijke gedetailleerde offerte.

Overnamemarkt introduceert u graag bij de voor u meest geschikte overnamebegeleider.

Professionele overnamebegeleiders hanteren vaak een minimum verkoopwaarde van € 500.000 of meer.

Daarom heeft UNIZO een begeleidingstraject voor  Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming

 

Klik hier voor meer informatie over het begeleidingstraject "Advies op maat voor overlaters van en kleine onderneming"

 

 

Heeft u al een overnamespecialist? 5 tips