Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

PMV: financiering voor Vlaamse ondernemers

Om ondernemers in Vlaanderen te steunen in elke fase van het ondernemerschap, heeft de Vlaamse overheid de Participatiemaatschappij Vlaanderen opgericht. PMV helpt beloftevolle ondernemingen vooruit met  financieringsoplossingen op maat.

Download Presentatie Alex De Ridder PMV

Voor Vlaamse starters, kmo’s en zelfstandige ondernemers is er een specifiek aanbod: de Startlening, Cofinanciering, Cofinanciering voor jonge innovatieve starters, Cofinanciering+, Winwinlening en de Waarborgregeling.

Geen Vlaamse ondernemer?
Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of is je maatschappelijke zetel daar gevestigd? Neem dan een kijkje op de website van finance&invest.brussels voor de financieringsmogelijkheden. Voor Wallonië kan je terecht bij Sowalfin - naamswijziging Wallonie Entreprendre


Financiering voor starters en groeiers
Wil je starten als zelfstandige of een groeispurt nemen met je onderneming, dan moet je misschien op zoek naar bijkomende financiering.
Je denkt misschien in de eerste plaats aan een banklening, maar het kan ook interessant zijn om het financieringsaanbod van PMV te bekijken. Zeker als je (nog) geen sterke waarborgen kan bieden of actief bent in een sector die moeilijker financierbaar is.
Let wel, PMV vertrekt misschien wel vanuit een andere invalshoek dan de bank, maar je krijgt natuurlijk niet zomaar geld van de overheid. Je zal werk moeten maken van een stevig dossier waarin je je plannen toelicht en de sterktes van je onderneming aantoont.


Welke financieringsopties biedt PMV?
Afhankelijk van je financieringsbehoefte, kies je de financieringsformule die het best past bij jouw onderneming:
1. De Startlening
De Startlening is een lening voor nieuwe en jonge bedrijven die maximaal vier jaar actief zijn. Je kan tot 4 keer je eigen inbreng lenen, met een maximum van € 100.000, aan een vaste rentevoet van 3%.
2. Cofinanciering
De Cofinanciering is een lening voor starters, zelfstandigen en kmo’s. Hierbij kan je opnieuw tot 4 keer je eigen inbreng lenen aan een rentevoet van 3%, maar met een maximum van € 350.000. Je moet de Cofinanciering steeds combineren met andere financiering (lening of inbreng) via de bank, een investeringsfonds, crowdfundingplatform of een business angel die lid is van BAN Vlaanderen.
Jonge innovatieve starters zonder positieve gerealiseerde cashflow voldeden vaak niet aan de criteria van de Cofinanciering. Daarom werd er specifiek voor deze doelgroep een nieuwe Cofinanciering-versie in het leven geroepen. Met de Cofinanciering voor jonge innovatieve starters heeft PMV nu een oplossing voor Start-ups met een sterk team en business plan die in een vroege fase al één of meer investeerders of business angels hebben kunnen aantrekken.
3. Cofinanciering+
De Cofinanciering+ is een achtergestelde lening voor bestaande ondernemingen die al een positieve cashflow genereren. Het geleende bedrag is maximum 4 keer je eigen inbreng, met een minimum van  € 350.000  en een plafond van € 700.000. Bij de Cofinanciering+ bedraagt de vaste rentevoet 4,75% en je moet minstens 20% van de financieringsbehoefte ingevuld worden door een erkend cofinancier.

Voordelen van deze drie leningsproducten van PMV
• PMV financiert materiële (bv. je bedrijfsgebouw), immateriële (bv. een nieuw ontwerp van je website) en financiële investeringen (bv. een  overname). Daarnaast kan je de PMV-leningen gebruiken voor het werkkapitaal om je onderneming op te starten of uit te bouwen.
• PMV-leningen zijn achtergestelde leningen. Als het misloopt en je onderneming gaat failliet, dan krijgen alle andere schuldeisers voorrang. Pas nadat je onder andere de overheid, je werknemers, leveranciers en de bank hebt terugbetaald, komt PMV aan de beurt. Dit soort leningen wordt ook wel omschreven als quasi eigen vermogen en verstevigen je financiële structuur. Het zou zelfs kunnen dat je met een achtergestelde lening op zak ook makkelijker een banklening zal krijgen.
• Je krijgt standaard een vrijstellingsperiode van één jaar, waarin je enkel de interesten terugbetaalt. Pas daarna los je ook kapitaal af.
• Je kan de leningen combineren. Bijvoorbeeld als het totaalbedrag van de beide leningen samen niet hoger is dan € 350.000, mag je zowel een Startlening als Cofinanciering aangaan.


4. De Winwinlening
De Winwinlening is geen overheidskrediet, maar PMV maakt het voor particuliere kredietgevers wel extra interessant om te investeren in je onderneming. Zo kan je tot maximum € 300.000 ophalen. De kredietgever ontvangt niet alleen intrest, maar daar bovenop nog een belastingkrediet van 2,5%.
5. De Waarborgregeling
Heb je een kansrijk project voorgesteld aan je bank, maar krijg je geen krediet omdat je onvoldoende waarborgen kan voorleggen? Met de Waarborgregeling garandeert PMV tot 75% van het kredietbedrag, tot maximaal 1,5 miljoen euro. In ruil betaal je een eenmalige premie, afhankelijk van het bedrag en de looptijd van de waarborg.
Hoe vraag je financiering van PMV aan?
Op de website van PMV vind je de aanvraagprocedures.  Een goed uitgewerkt financieel plan verhoogt jouw slaagkansen sterk.

 


SBB Accountants & Adviseurs
Diestsevest 32 bus 1a | 3000 Leuven
016/ 24 64 84 | 
 

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

 

Contacteer:

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

guido.seghers@overnamemarkt.be

 

 

PMV: financiering voor Vlaamse ondernemers