Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Overname van een onderneming in moeilijkheden - Wat met het personeel? - Gevolgen arrest Plessers - Herstelwet

Inleiding. Een onderneming in moeilijkheden kan via een verzoekschrift aan de rechtbank het openen van een procedure van gerechtelijke reorganisatie aanvragen (in toepassing van de Wet Continuïteit Ondernemingen of kortweg WCO). Daarnaast kan een onderneming/schuldenaar die op duurzame wijze heeft opgehouden te betalen en van wie het krediet geschokt is, failliet worden verklaard bij vonnis van de insolventierechtbank.  Is er in dergelijke gevallen nog mogelijkheid tot “overname van onderneming”?


Overdracht onderneming – overeenkomst tot overdracht.

Zowel de gerechtsmandataris die door de ondernemingsrechtbank wordt aangesteld in het raam van de WCO, als de curator die wordt aangesteld in het kader van een faillissement, kunnen de overdracht van een onderneming (in going concern) realiseren.  In beide gevallen gebeurt dergelijke overdracht onder toezicht en met machtiging van de ondernemingsrechtbank, onder de voorwaarden die partijen hebben bedongen, mits naleving van de dwingende wetsbepalingen. Zo kan het ook perfect dat de onderneming zelf een dergelijke overeenkomst tot overdracht voor de faillietverklaring heeft gesloten. Indien de nadien aangestelde curator meent dat de voorwaarden van deze overeenkomst gunstig zijn, kan de curator bekrachtiging van de overeenkomst vragen aan de rechtbank. Een faillissement sluit een overdracht van onderneming dus geenszins uit.  Wel is het in zulk geval uiteraard slechts mogelijk om de activa van de onderneming over te laten, bij uitsluiting van de aandelen, nu het faillissement van rechtswege de ontbinding van de rechtspersoon meebrengt.


Werknemers en CAO nr. 32bis.

Werknemers putten bepaalde rechten uit CAO nr. 32bis bij wijziging van werkgever ingevolge overname van activa na faillissement. CAO nr. 32bis is de omzetting van Richtlijn 2001/23/EG. Volgens die richtlijn zou bij wijziging van werkgever een automatische overdracht van de arbeidsovereenkomsten plaatsvinden naar de verkrijger. Zo ook geldt er een ontslagbescherming voor de overgedragen werknemers.


Uitzondering CAO nr. 32bis.

Artikel XX.86, §3 WER bevat een uitzondering op hierboven vermelde algemene principes en stelt dat de keuze van de werknemers die zullen worden overgenomen, aan de verkrijger/overnemer toekomt.


Het arrest Plessers. 

Mevrouw Plessers was een werknemer die door de kandidaat-overnemer niet mee werd overgenomen in een gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag (toepassing WCO). Op 16 mei 2019 oordeelde het Hof van Justitie dat de Belgische wetgeving dewelke toelaat dat de verkrijger-overnemer het recht heeft om te kiezen welke werknemers hij  al dan niet overneemt, niet strookt met Richtlijn 2001/23/EG. Het Hof van Justitie is van oordeel dat de hierboven vermelde algemene principes van werknemersbescherming onder gelding van CAO nr. 32bis onverkort van toepassing blijven, ook in procedures tot gerechtelijke reorganisatie of faillissement.


Herstelwet.

Mede om tegemoet te komen aan de gevolgen van dit arrest, werd zeer recent door voormalig minister van justitie Koen Geens, een herstelwet afgekondigd, houdende diverse wijzigingen inzake insolventie van ondernemingen. Niet alleen het arrest Plessers maar ook, hoe kan het ook anders, de COVID-pandemie, gaf aanleiding tot deze herstelwet. In het licht van de voorspelde golf van faillissementen die als gevolg van de coronacrisis kunnen worden verwacht, acht men het noodzakelijk dat de Belgische wetgeving in lijn wordt gebracht met de Europese wetgeving, opdat een eventuele overdracht onder gerechtelijk gezag van de onderneming achteraf niet ter discussie kan worden gesteld. Krachtens de nieuwe regelgeving, blijft de verkrijger-overnemer over de mogelijkheid beschikken om te selecteren welke werknemers hij wenst over te nemen, samen met de onderneming. Echter zal deze omstandig de technische, economische en organisatorische redenen moeten motiveren, waarom bepaalde werknemers wel of niet worden overgenomen. De insolventierechtbank zal deze motivering moeten controleren bij de toelating of homologatie van de overdracht.


Besluit.

Zowel de opening van een procedure WCO, als het aanvragen van een faillissement, betekent niet dat een overdracht van de onderneming uitgesloten is.  Integendeel mits bepaalde voorwaarden in acht worden genomen, biedt de opening van dergelijke procedures voldoende kansen om onder begeleiding van een mandataris, tot een succesvolle overdracht te komen.

Voor meer informatie hierover kan u steeds terecht bij L.inc.legal (info@linc.legal)

 

Wie is L.Inc legal ?

L.Inc Advocaten is een Antwerps advocatenkantoor met focus op juridische adviesverlening aan ondernemers. Vanuit de jarenlange praktijkervaring in de afwikkeling van faillissementen en overdrachten van handelszaken, groeide een brede expertise inzake (juridische) bijstand en adviesverlening bij overdracht van ondernemingen, zowel op vlak van overdracht aandelen (share deals) als op vlak van overdracht activa (asset deals). Ons kantoor kan u bijstaan van bij aanvang van het overnametraject in de redactie van een NDA hetzij LOI, het aanleggen van een data-room en juridische/financiële due diligence, tot aan de redactie van de eigenlijke overname-overeenkomst (SPA) en de bijlagen hieraan gekoppeld (R&W, MANAGEMENTOVEREENKOMSTEN, notulen AV en verslagen RvB, …). U contacteert hiervoor best Mr. Greg Bruneel (gb@linc.legal) of Tomas Bruneel (tb@linc.legal).

Overname van een onderneming in moeilijkheden - Wat met het personeel? - Gevolgen arrest Plessers - Herstelwet