Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Als kmo sterk in je schoenen staan - ook bij overnamefinanciering

Martijn Peeters en zijn broer Emiel runnen samen Tuinen Peeters. Wanneer Wilfried Buls een voorstel doet tot overname van zijn bedrijf Tuinarchitectuur Buls Claes, twijfelen de broers niet lang. Al beseft Martijn wel dat hij hulp nodig heeft om de overname rond te krijgen. Het traject Financieel Inzicht kwam als geroepen.


“Eigenlijk wou ik al langer dit traject volgen, maar ik schoof het steeds op de lange baan”, vertelt Martijn. “Toen we de kans kregen om een vennootschap over te nemen, was dat het moment om aan te kloppen bij een financieel expert.” Die expert is UNIZO-coach Carla Kayaerts. Met haar verleden in het bankwezen is ze de uitgelezen persoon om de broers te helpen om een ijzersterk kredietdossier op te bouwen.

Waardebepaling als basis

Wilfried Buls, van Tuinarchitectuur Buls Claes, zocht een nieuwe zakenpartner omdat zijn compagnon met pensioen wou gaan. Via via komt hij bij de broers terecht. “Onze hoofdactiviteit is tuinaanleg. Tuinonderhoud maakt daarvan een kleiner deel uit. Maar met Wilfried en zijn team erbij zijn we nu geëvolueerd naar een echt ontwerpbureau. Wilfried heeft zich met veel enthousiasme in dit nieuwe hoofdstuk van zijn carrière gesmeten. Hij is een echte meerwaarde voor Tuinen Peeters.”

Al weet Martijn dat hij, voor de goede afhandeling van de overname, veel te danken heeft aan Carla. “Als je een financiering wilt aangaan, is de waardebepaling van groot belang”, vertelt ze. “Is de overnameprijs wel correct? Eigenlijk is dat het eerste waar financierders naar kijken. We onderzochten de verschillende methodes om de waarde te bepalen. Ook de diverse financieringsmogelijkheden kwamen aan bod.”

Als kmo sterk in je schoenen staan

Carla geeft Martijn ook de nodige tips over hoe hij banken het best overtuigt van zijn dossier. “Hoe moet ik banken benaderen en aanschrijven? Welke info geef ik en welke net niet? Hoe formuleer ik alles duidelijk zonder te vervallen in details? Maar de belangrijkste les was toch dat we ons als kmo niet mochten wegcijferen. Wij hadden het idee dat we als kleine onderneming al blij mochten zijn dat een bank überhaupt met ons wou samenwerken. Maar Carla overtuigde ons dat we een sterk dossier hadden en dat we echt wel mochten dingen naar een scherpe lening. Zonder haar waren we veel te braaf geweest en had ons dat een pak geld gekost.”

Ik heb hem niet gezegd welke financiering hij moest kiezen. Ik gaf het nodige advies, maar de uiteindelijke beslissing lag bij Martijn. - Coach Carla

De juiste keuze maken

Naast een goed dossier, is engagement volgens Carla ook een grote troef. “Banken willen zien dat ondernemers hun zaak kennen, weten waarmee ze bezig zijn en er ook voor willen gaan.”

Martijn overtuigt niet één maar drie banken. Samen met Carla bekijkt hij de voorstellen. “Ik heb hem niet gezegd welke financiering hij moest kiezen. Ik gaf hem het nodige advies, maar de uiteindelijke beslissing lag bij Martijn.”

Ondertussen is de overname rond en loste het traject Martijns verwachtingen meer dan in. Ook Carla vindt het een geslaagde samenwerking. “Naast de overname was Martijn ook op zoek naar instrumenten om zijn bedrijf financieel te leiden. Ik merkte meteen dat hij openstond voor advies en het aandurfde om zijn bedrijf kritisch te bekijken.”

Ieder zijn specialiteit

Martijn is een nuchtere jongen met groene vingers. Volgens hem is het dan ook heel simpel waarom het traject interessant is. “Ieder heeft zijn specialiteit. Ik ben expert in tuinen en als ik hulp nodig heb bij mijn financiën, dan zoek ik een expert in financiën. En eigenlijk geldt dat voor alles.”

Betere samenwerking met boekhouder

Martijns verhaal is een mooi voorbeeld van hoe divers de begeleiding Financieel Inzicht is. Toch legt Carla graag de nadruk op het feit dat kennis van je financiën het begin is van een goede wisselwerking met je boekhouder. “Boekhouders kennen alles van cijfers. Voor hen hebben die geen geheimen, maar voor veel ondernemers wel. En daar loopt de communicatie vaak al mis. Met een goed inzicht in je cijfers, kun je je boekhouder gerichte vragen stellen, zaken bespreken en een echte samenwerking aangaan met hem of haar. Vergeet niet: de beslissingen liggen altijd in het kamp van de ondernemer. En op dat vlak kan deze begeleiding een echte meerwaarde vormen.”

Dit artikel verscheen eerder op de UNIZO website met als titel " We bouwden een sterk kredietdossier en kregen daardoor mooie voorwaarden"

Op zoek naar kapitaal voor je onderneming of inzicht in je financiële situatie? UNIZO Begeleiding Financieel inzicht - ook bij overnamefinanciering

UNIZO Begeleidingen : Individuele begeleidingen, op jouw maat en in elke fase van je onderneming

 

Als kmo sterk in je schoenen staan - ook bij overnamefinanciering