Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

De financieringsmix: hoe geld ophalen buiten de bank? (Bron: Kirsten Buermans - SBB Accountants en Adviseurs)

Banken staan niet alleen in het financieringslandschap. Er bestaan vandaag tal van alternatieve financieringsmogelijkheden. Probleem: die zijn voor veel ondernemers nog onbekend terrein. SBB-expert Kirsten Buermans adviseert je in deze blog over de ideale financieringsmix.

Hoe creëer je de juiste financieringsmix?
Kirsten: “In eerste instantie moet je als ondernemer over een bepaalde hoeveelheid eigen middelen beschikken. Dit eigen vermogen kan je aanvullen met een klassieke banklening, subsidies of een alternatieve financieringsvorm.

Je kan bijvoorbeeld je directe omgeving aanspreken. Vrienden, familieleden of sympathisanten kunnen je financieel een duwtje in de rug geven via een Winwinlening. En ook Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) biedt verschillende oplossingen om het financieel plaatje rond te krijgen. Een goed voorbeeld is de Cofinanciering. Dit is een lening tot 350.000 euro in combinatie met een andere (bank)financiering.”

Welke factoren spelen een rol bij de keuze van je financieringsbron?
Kirsten: “Een financieringsvorm kiezen is geen exacte wetenschap, maar afhankelijk van het antwoord op enkele vragen. Ten eerste, hoe snel en hoeveel geld heb je precies nodig? Zorg dat je een duidelijk inzicht hebt in hoeveel geld je wil ophalen voor welk doel en op welke termijn.

Ten tweede, welk financieel risico wil je nemen? Geld lenen houdt ook het engagement in om dit binnen een afgesproken termijn terug te betalen. Maar ben je ook voldoende gewapend tegen onvoorziene omstandigheden?

Tot slot, hoe onafhankelijk wil je blijven? Sommige investeerders hebben louter financiële ambities, andere willen ook medezeggenschap. Het voordeel is wel dat investeerders ook meerwaarde kunnen bieden via hun knowhow, specifieke managementvaardigheden, netwerk enzovoort.”


Bij de keuze van je financieringsbron spelen enkele factoren mee: hoe snel en hoeveel geld heb je nodig, welk financieel risico wil je nemen en hoe onafhankelijk wil je blijven?
Kirsten Buermans
productmanager corporate finance
Welke ondersteuning biedt SBB voor ondernemers die kapitaal zoeken?
Kirsten: “We merken dat er onder kmo’s nog te weinig kennis is over alternatieve financieringsvormen. Het is onze taak om de verschillende opties zichtbaar te maken en advies te verstrekken over de financieringsmix. Maar we ondersteunen ook praktisch: de kredietaanvraag voorbereiden, een financieel plan uitwerken, het kredietcontract nalezen … het zijn slechts enkele zaken waarvoor ondernemers onze hulp kunnen inroepen. Bovendien zijn we officiële aanbrenger voor de Startlening en Cofinanciering van PMV.”

Tip! Alles start met een goed verhaal
Om het even bij wie je kapitaal zoekt, als het om geld gaat, moet je duidelijk en nauwkeurig aangeven wat je van je investeerders vraagt en wat zij kunnen verwachten. Een uitgewerkt businessplan en een goed onderbouwd financieel plan zijn dus noodzakelijk. Dit omvat onder meer het exacte investeringsbedrag, een terugbetalingsplan en het te verwachten rendement.

Meer weten? Neem contact op met een SBB-adviseur via corporatefinance@sbb.be

Kirsten Buermans
productmanager corporate finance

SBB Accountants & Adviseurs
Diestsevest 32 bus 1 A | 3000 Leuven
016 24 64 68    kirsten.buermans@sbb.be

De financieringsmix: hoe geld ophalen buiten de bank? (Bron: Kirsten Buermans - SBB Accountants en Adviseurs)