Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)lanceert online waarderingstool voor eenmanszaken

Na de UNIZO online waarderingstool voor vennootschappen lanceert het VLAIO nu ook een online tool voor eenmanszaken. Uit de studie “Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen” (2019) bleek immers dat onrealistische inschattingen over de waarde van micro-bedrijven een vlotte bedrijfsoverdracht in de weg staan. Met deze nieuwe, laagdrempelige tool kunnen ondernemers een eerste inschatting maken van de waarde van hun zaak.

Nood aan waarderingsinstrument


Bij een grote groep oudere ondernemers leeft de perceptie dat elk bedrijf verkocht kan worden aan een hoge prijs. Nog te vaak ontbreekt goed inzicht in de factoren die de waarde van een bedrijf beïnvloeden. Dat maakt het moeilijk om in gesprek te gaan met potentiële overnemers. Bovendien ligt de kostprijs voor extern advies hoog. Daarom lanceert VLAIO nu een gebruiksvriendelijke online tool speciaal voor eenmanszaken.

Hoe werkt de tool?


Ondernemers kunnen zelf aan de slag met de tool. Ze doorlopen een reeks duidelijke schermen met vragen over hun bedrijf. Op basis van die gegevens maakt de tool een eerste inschatting van de waarde van de onderneming. Ook geeft de berekeningsmodule aan wat financieel het meest interessant is; de zaak als geheel overdragen of de onderdelen apart verkopen. Tot slot leidt het rapport de ondernemers naar een databank van experten die hen kunnen bijstaan. Denk aan adviseurs die de waarde van hun zaak kunnen doen helpen stijgen, specialisten binnen bepaalde domeinen, en overnamebemiddelaars.

Meteen de waarde van jouw eenmanszaak berekenen? Ga aan de slag met de waarderingstool via vlaio.be/waarderingstool.

 

Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)lanceert online waarderingstool voor eenmanszaken