Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Overnamemarkt in Nederland: Groeiend Optimisme en Toenemend Aantal Verkooptransacties over H2 2023 (Bron: Overname-indicator)

In de afgelopen zes maanden van 2023 heeft de Nederlandse overnamemarkt een positieve trend laten zien. Het  aantal verkooptransacties in de tweede helft van 2023 steeg er met 5% . Opvallend was tevens de stijging van de gemiddelde verkoopprijs van KMO- bedrijven naar 4,75 keer de brutowinst.

Deze bevindingen komen voort uit de Overname-indicator, een regelmatig uitgevoerd onderzoek door de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar statistieken en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek betrok 276 Nederlandse fusie- en overnameadvieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Bekijk ook de overnameprijzen per sector

Herwonnen vertrouwen
Met de afvlakking van de rente en de schijnbare beheersing van de inflatie is het vertrouwen bij zowel ondernemers als investeerders hersteld. Vergeleken met H1-2023 vertoonde de afgelopen zes maanden een stijging van 5% in het aantal verkooptransacties.

Opvallend was de toename van het aantal verkochte bedrijven met een hogere dealwaarde (dealwaarde <5 miljoen euro). Daarentegen daalde het aandeel transacties van bedrijven met een dealwaarde <2,5 miljoen euro van 63% naar 43%. De gemiddelde verkoopprijzen stegen licht in de afgelopen zes maanden: gemiddeld werd 4,75 keer de brutowinst betaald voor een MKB-bedrijf, wat een stijging van 2% betekent.

Vendor loan
Ondanks het groeiende vertrouwen blijven banken voorzichtig met financieren. Hierdoor is vooral de component 'vendor loan' (verkoperslening) steeds crucialer geworden om een overnamefinanciering rond te krijgen. In vergelijking met vier jaar geleden is het aandeel van vendor loans gestegen van 75% naar 83%.

Volgens Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite, heeft dit meerdere oorzaken. 'Een vendor loan geeft de bank in eerste instantie een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Hierdoor is de bank eerder geneigd tot financiering, wat de deal ten goede komt. Bovendien levert een achtergestelde lening tegen 8% rente op dit moment drie keer zoveel op dan het geld op een spaarrekening zetten. Zo ontstaat een klassieke win-winsituatie.'

Vooruitzichten
In lijn met de herstellende overnamemarkt hebben advieskantoren ook een goed gevulde pijplijn, en zijn de vooruitzichten voor de eerste helft van 2024 overwegend positief. Bij meer dan vier op de tien advieskantoren is het aantal opdrachten in hun portefeuille met minimaal 10% toegenomen. Bovendien is een meerderheid van de ondervraagde adviseurs (72%) optimistisch over de vooruitzichten voor de komende 6 maanden, met een rapportcijfer van 7,3.

Overnamemarkt in Nederland: Groeiend Optimisme en Toenemend Aantal  Verkooptransacties over H2 2023 (Bron: Overname-indicator)