Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Groeien via een overname? Ook in coronatijden! Reken op professionele ondersteuning

In april 2020 , in volle coronaperiode,  werd het bedrijf WEBO Van Overstraeten  uit Ternat overgenomen door DM Roadbuilding uit Ophasselt.  Initiatiefnemer Stefan Keereman  (°1980) gaf daarmee een directe invulling van de groeistrategie: Verbreding activiteiten en uitbreiding van het werkgebied in de richting van  de Brusselse regio.

Stefan Keereman deed reeds eerder ervaring op met de overname van DM Roadbuilding in 2012. De firma vooral actief in onderhoud en wegeniswerken, werd eerder getroffen door de neergang van de openbare aanbestedingen in de periode 2013 -2014 maar kwam versterkt uit deze crisis. Op 6 jaar tijd werd de omzet verdubbeld en groeide het personeelsbestand aan tot een 25 – tal.

Het bedrijf was op zoek naar uitbreiding op diverse vlakken  : meer omzet, meer personeel, meer ruimte. Voorheen was de firma DM Roadbuilding uit Ophasselt (gelegen in de driehoek (Geraardsbergen/Zottegem/Ninove)  vooral gericht op het zuiden van Oost-Vlaanderen en  Gent – Verdere expansie werd eerder gezocht in de richting van Vlaams-Brabant en Brussel.

Via een informeel contact kwam Stefan in contact met overnamebemiddelaars Thomas Bouckaert en Marc De Lange van het kantoor  VAN DAMME & Partners uit Deinze.
VAN DAMME & Partners had een verkoopmandaat van de familiale aandeelhouders van WEBO Van Overstraeten. Deze zaak stond sedert november 2018 op Overnamemarkt.be onder de titel “Grond- en afbraakwerken containers, omgevingswerken over te nemen”.Dit kleiner familiebedrijf  met  5 personeelsleden  beschikt ook  over zeer gunstig gelegen, volledig vergunde  terreinen van ongeveer 2.5 ha in de buurt van Ternat.

Beide firma’s zijn complementair:   DM Roadbuilding werkt bijna uitsluitend op basis van aanbestedingen . WEBO Van Overstraeten is vooral in de industriële en residentiële sector  actief.

Voor de 2de generatie  familiale aandeelhouders van WEBO Van Overstraeten was de bedrijfsoverdracht een bijzonder gebeuren. De betrokkenheid van professionele begeleiders Thomas Bouckaert en Marc De Lange hield de transactie op de juiste sporen.
Voor het due diligence onderzoek deed Stefan Keereman  beroep op Bekaert en Partners uit Oudenaarde. Hieruit kwam geen enkele opmerking hetgeen aantoont dat de zaken goed op orde waren.


De overnamefinanciering stelde in coronatijden nog een extra uitdaging. Eén bankier trok zich om deze reden terug. Gelukkig waren de huisbankiers bereid  om deze belangrijke transactie te financieren op een langere looptijd aan een historisch lage rentevoet.

De closing in volle corona  zal in het geheugen gegrift blijven: geen drankje, ieder tekende met eigen pen. Intussen werd jammer genoeg nog geen tijd gevonden om de ceremonie over te doen.

Ongeveer een half jaar na de overname is Stefan Keereman nog steeds heel tevreden met de gerealiseerde overname.  De relatie met de voormalige familiale aandeelhouders is nog steeds opperbest. De vorige aandeelhouders zijn nog dagelijks aan de slag in het bedrijf.
De groei wordt verdergezet. Intussen stelt de nieuwe entiteit reeds meer dan 30 personen te werk en is ook een investeringsprogramma in gang gezet op vlak van materieel om helemaal mee te zijn met de nieuwste technieken in de sector.

Interview afgenomen in oktober 2020 nav Week van de Bedrijfsoverdracht 

Meer informatie omtrent Groeien door overname

 

 

Groeien via een overname? Ook in coronatijden! Reken op professionele ondersteuning