Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Een eigen zaak starten of een zaak overnemen als 50+ er? Een goed idee ?!

Een eigen zaak starten als 50+ er?

Heel wat mensen dromen ervan om hun eigen baas te zijn, maar denken dat dit enkel weggelegd is voor jonge durvers. Toch blijkt dat iets oudere initiatiefnemers (vaak) meer kansen op slagen hebben.

Ben jij vijftigplusser en  heb je  twijfels om eraan te beginnen?

10 goede redenen om je eigen zaak te starten als 50+ er

1. Je hebt veel meer ervaring


Het eerste argument is een onweerlegbaar voordeel. Een jonge starter mag dan wel kennis en ambitie hebben, een jarenlange ervaring ontbreekt. Vergelijk het met de beginjaren van je eigen carrière. Het gebrek aan ervaring was vast een van de belangrijkste redenen waarom je toen (nog) niet met een eigen zaak bent begonnen.

Een businessplan opstellen? Marktonderzoek doen? Als twintiger zou je bij die taken gehuiverd hebben, maar nu heb je voldoende  ervaring om zulke uitdagingen aan te gaan.

 

 Als 50+ ers zie je sneller hoe het doel te bereiken


Een zaak starten is altijd een beetje spannend, maar voor een jonge starter is het toch vaak een veel grotere sprong in het onbekende. Jij hebt intussen al van andere werkgevers gezien hoe je een zaak moet leiden. En ook wanneer het allemaal iets minder vlot verloopt dan gepland, blijf je rustig en zie je alternatieven om je doelstellingen alsnog te bereiken.

Efficiënt werken,  productiviteit verhogen, … 

3. Het internet als bondgenoot 


Toen jij net van de schoolbanken kwam, stond het wereldwijde web nog in z’n kinderschoenen. Van Facebook was mogelijk zelfs nog geen sprake. Sindsdien is het internet niet meer uit ons leven weg te denken. Met onze smartphone zijn we zelfs altijd en overal online bereikbaar. Dat maakt het ook een stuk eenvoudiger om potentiële klanten te vinden. Met gerichte campagnes op sociale media en een goede website neemt je zaak een vliegende start.

Vroeger had je al deze tools niet. Nu zou je zelfs kunnen overwegen om een webshop te lanceren, zodat je ook na de openingsuren blijft verkopen.

4. Je kent veel meer mensen


Een jonge starter staat er bijna zo goed als alleen voor. Jij hebt in je carrière vast al een pak interessante mensen ontmoet. Zij kunnen je helpen om je eigen zaak uit de grond te stampen. Of misschien kennen zij de mensen die je nodig hebt om je te adviseren of om je een duwtje in de rug te geven.

In de zakenwereld is het bijzonder belangrijk om een stevig netwerk te hebben. Ook hier start je met een aanzienlijk voordeel, omdat je vermoedelijk onbewust al een omvangrijk netwerk hebt uitgebouwd.

5. Investeerders hebben meer vertrouwen in jou


Ook als iets oudere ondernemer heb je kapitaal nodig om van start te gaan. Veel investeerders hebben sneller vertrouwen in iemand die al wat kilometers op de teller heeft. Iemand die de wereld kent en weet wat nodig is om te slagen. Als groentje is het veel lastiger om een goed idee verkocht te krijgen.

Jonge ondernemers nemen vaak te veel hooi op hun vork. Jij schat beter in waarop je moet focussen en waarin je geld moet investeren.

6. Je bent  financieel onafhankelijker


Een jonge ondernemer heeft niet veel eigen kapitaal om op terug te vallen. De rekeningen moet immers ook iedere maand betaald worden. Als oudere ondernemer sta je al een pak sterker in je schoenen. De lening van je huis is waarschijnlijk  al grotendeels  afbetaald, de kinderen zijn de deur uit, de inrichitng van je huis is in orde  … Je moet dus met veel minder factoren rekening houden bij het besteden van je middelen.

7. Je kan het aan om een bestaande zaak over te nemen


Die financiële zekerheid maakt het ook mogelijk om je geld in een bestaande zaak te investeren. Je hoeft dus niet vanaf nul te herbeginnen. Wanneer je een andere zaak overneemt, krijg je er meteen een volledig klantenbestand bij.

Zo vermijd je dus stress bij het zoeken naar je eerste klanten. Als je de overname op een goede manier communiceert, zullen ze jou zeker eerst een kans geven voor ze de concurrentie zouden overwegen. Dan is het enkel nog aan jou om hun vertrouwen te winnen.

Ontdek op Overnamemarkt.be meer dan 500 over te nemen bedrijven en handelszaken in Vlaanderen en Brussel. Daar is er zeker ééntje bij dat aan jouw verwachtingen en verlangens  beantwoordt. 

8. Je weet wat falen is en je hebt hieruit geleerd 


Natuurlijk wensen we je zaak enkel succes toe, maar we mogen ook niet uit het oog verliezen dat het nog altijd verkeerd kan gaan. Het grote voordeel is dat je inmiddels weet wat falen is. Na een tegenslag sta je meteen weer recht en je leert uit de fouten die je gemaakt hebt. Een jonge starter zal  veel sneller opgeven.

De angst om te falen is vaak ook precies de reden waarom we falen. Je durft geen beslissingen nemen en je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen. Oudere ondernemers kunnen terugvallen op hun ervaring.

9. Volg  je passie 


Op passie staat natuurlijk geen leeftijd, maar jij hebt intussen wel helemaal door wat jouw passie precies inhoudt. En dat is een belangrijk ingrediënt voor het succes van je zaak.  “Passie is de beste motivator bij het starten van een zaak – en vaak is het ook de belangrijkste factor om te voorspellen of een idee succesvol zal zijn.” R. Branson 

 

10. Het is nu of nooit!


Je bent nog lang niet afgeschreven, maar we moeten er ook geen doekjes om winden: als je een eigen zaak wil starten, dan mag je niet langer twijfelen en moet je het nu doen.

Bovendien is dit eigenlijk ook het beste moment in je leven om een zaak te starten. Als je jong bent, wil je zoveel dingen tegelijk doen. Je droomt van een eigen gezin en wil daar al je energie insteken. Nu heb je tijd om je op je passie te storten. Het is ook eenvoudiger om een goede balans tussen werk en privé te vinden.

En wanneer je ooit met pensioen gaat, kan je een succesvolle zaak overlaten  aan de volgende generatie.

Wil je meer informatie? Kom naar onze infosessies:

Voor meer informatie, neem gerust even contact op met Marc Gommers op het nummer 02 21 22 221 of 0475 89 87 10 – email: marc.gommers@integraalvzw.be

Een eigen zaak starten of een zaak overnemen als 50+ er? Een goed idee ?!