Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Een bedrijf overlaten via het internet ? Hoe gaat dat in zijn werk?

Een praktijkgetuigenis.

Jan Willem Gombert : Wij hebben onze onderneming Hannus BVBA in het voorjaar van 2016 via een on-line verkoop site voor ondernemingen verkocht.

UNIZO  : Wat zijn voor jou de belangrijkste aandachtspunten voor een ondernemer die via de onlinesite de verkoop van zijn zaak wil kenbaar maken ?

Jan Willem Gombert: Belangrijk bij  de verkoop van een onderneming via een website zijn:
1. Een goede voorbereiding voordat de advertentie (het bedrijfsprofiel) wordt online geplaatst. Potentiële kopers reageren vooral en snel op nieuwe bedrijfsprofiel-advertenties.
2. Weet wat je verkoopt: de activiteiten of de vennootschap of beide.
3.Heb een standaard antwoord klaar staan zodra je via de site een contactformulier ontvangt  en probeer zo snel mogelijk een afspraak te maken.
4.Zorg voor een inzichtelijke balans en resultatenrekening die overeenkomt met wat de kruispuntbank over de vennootschap heeft geregistreerd.
5.Bepaal vooraf een realistische verkoopprijs, op basis van de behaalde resultaten en de verwachtingen voor de komende 5 jaar.
6. Betrek een boekhoudkundige en/of jurist bij de onderhandelingen zodat er geen vervelende verrassingen staan in het uiteindelijke contract.

UNIZO  : Ontving  je ook negatieve reacties op de online publicatie van je bedrijfsprofiel ?
Jan Willem Gombert :
- Wees voorbereid op kritiek op jou als ondernemer en manier van zaken doen
- Bedenk dat bij een niet anonieme publicatie op een website “de hele wereld” weet dat je gaat verkopen;
- Collega's/concurrenten reageren ook, vaak indirect, wees dus voorzichtig met te veel details te verstrekken aan willekeurig wie er interesse toont.

UNIZO  : Welke goede raad kan je nog meegeven aan ondernemers die hun zaak via www.overnamemarkt.be  wensen te koop aan te bieden?
Jan Willem Gombert :
1.Zowiezo is het belangrijk aandacht te trekken en nieuwsgierig te maken, de aanbieding moet aantrekkelijk overkomen maar zoveel vragen oproepen dat de potentiele koper wel "moet" reageren.
2. Check snel of de potentiele kopen wel kan betalen, anders worden vele uren voor niets besteed.
3.  Doseer de informatie, dus niet alles tegelijk maar steeds iets meer naarmate je meer vertrouwen krijgt op de goede afloop.
4. Blijf realistisch en met de voeten op de grond.  Overselling werkt tegen.
5. Heb geduld : Bij ons was de derde potentiële koper raak.
 


Jan Willem Gombert is een Nederlandse ondernemer . BVBA Hannus is de uitbater van een bijzondere  B&B, nl. een slaapboot,  aangemeerd nabij het MAS te Antwerpen. 
De Hannus is een  historische tjalk (zeilvrachtschip) met twee masten en bruine zeilen. Aan de buitenzijde is alles authentiek gebleven. Binnenin zijn er 11hutten voor 26 slapers.  De nieuwe eigenaar zet de uitbating van deze bijzondere B&B succesvol verder.  Voor boeking en info :https://www.slaapschepen.nl/schepen/642/Hannus

Jan Willem Gombert blijft actief aan de slag als consultant managementtrainingen en seminaries .

janwillemgombert@gmail.com

website : www.erasmusconsult.nl

Een bedrijf overlaten via het internet ? Hoe gaat dat in zijn werk?