Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Beursgang Spotify: slechts een streepje muziek? (Bron : Deminor)

Begin april debuteerde Spotify, een Zweedse muziekstreamer, op de beurs van New York. Hierbij koos de Zweedse muziekstreamer niet voor een traditionele beursgang, ook gekend als een initial public offering of IPO, maar voor een direct listing op de New York Stock Exchange (NYSE).


Bij de introductie waardeerden beleggers Spotify meteen op 29,5 miljard dollar (ongeveer 23,9 miljard euro), ver boven alle verwachtingen. Het technologiebedrijf realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 4,1 miljard euro met een operationeel verlies van 378 miljoen euro. De betalende leden voorzien 90 procent van de omzet, de overige 10 procent komt van advertenties die niet-betalende gebruikers te zien of horen krijgen.


Keuze voor een direct listing


Een IPO-proces is een intensief, gestructureerd proces waarbij vers kapitaal wordt opgehaald en dit vereist de tussenkomst van investeringsbanken, advocaten, accountants en bedrijfsrevisoren. Het bedrijf moet voldoen aan allerhande vereisten die bepaald worden door de NYSE Euronext en alle regels die van toepassing zijn bij dergelijke transacties. Voorafgaand de beursgang toetsen de begeleidende investeringsbanken de interesse af bij investeerders om een aanvaardbare introductieprijs te bepalen, en voorzien ze de nodige ondersteuning, of underwriting, van het op te halen kapitaal waarvoor zij een substantiële fee aanrekenen. Een tijdsintensief en duur proces.
Hiervoor verkiezen kleinere ondernemingen of startups, waaronder Uber en Airbnb, steeds vaker een kapitaalverhoging via een private plaatsing van nieuwe aandelen. De vereisten zijn in dit geval veel geringer.
Spotify koos daarentegen voor een direct listing, waarbij het bedrijf geen nieuw kapitaal ophaalt maar bestaande aandelen verkoopt aan geïnteresseerde investeerders die kunnen bieden op de aandelen. De beursgang geeft de mogelijkheid aan sommige historische aandeelhouders om hun aandelen (of een deel hiervan) te verkopen, zonder verwatering voor de overige bestaande aandeelhouders. Het streamingbedrijf beschikt over een kaspositie van 1,5 miljard euro, heeft geen schulden, en bijgevolg geen nood aan nieuw kapitaal. De direct listing op NYSE moet de nodige liquiditeit bieden aan de aandeelhouders en werknemers om aandelen te verhandelen zonder de strenge IPO-vereisten, waaronder een lock up periode. De interesse van beleggers voor het aandeel Spotify was zo groot dat het enkele uren duurde alvorens er transacties konden plaatsvinden aan een evenwichtsprijs tussen vraag en aanbod.


Meervoudig stemrecht


Ondanks de beursgang blijven Spotify-oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon, referentieaandeelhouders met respectievelijk 27,1 en 13,1% van het kapitaal, stevig aan het roer. Dankzij een juridische constructie bezitten beide aandeelhouders, met een gezamenlijk belang van 40,2% van het kapitaal, maar liefst 80,4% van de stemrechten.
Technologiebedrijven Dropbox en Snapchat hebben recent ook aandelen met meervoudig stemrecht uitgegeven. Voorstanders, veelal oprichters van bedrijven, argumenteren dat een superieur stemrecht een bescherming biedt tegen de druk van de markt om op korte termijn resultaten te leveren, waardoor ze zich kunnen richten op de lange termijn. Anderzijds stellen beleggers dat aandelen met een gelijk stemrecht hen in staat stellen om hun mening te geven en deel te nemen aan belangrijke corporate governance beslissingen.


Bij Deminor hanteren wij al meer dan 25 jaar het principe van one share one vote, omdat meervoudig stemrecht het zeggenschap en de economische eigendom over een bedrijf niet laat gelijklopen. Institutionele beleggers strijden al jaren om dit principe veilig te stellen in de Europese landen waar uitzonderingen mogelijk zijn.


Volatiliteit


Sinds haar oprichting is Spotify uitgegroeid tot marktleider in het streamen van muziek. De recente beursnotering is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf maar tegelijk een reminder aan haar grootste uitdaging: een winstgevend business model realiseren. Desondanks de indrukwekkende omzetgroei slaagt Spotify er momenteel niet in om winstgevend te worden. Het streamingbedrijf betaalt gemiddeld 83 procent van haar inkomsten uit aan grote muziekproducenten in de vorm van royalty’s. Het blijft dus afwachten in welke mate Spotify nieuwe betalende abonnees kan aantrekken, de concurrenten Amazon en Apple voorblijven en de royalty’s onder controle houden.
De vraagtekens bij het business model en het gebrek aan underwriting beloven alvast de nodige volatiliteit in de eerstkomende maanden.


Als expertisepartner van Unizo biedt Deminor sinds meer dan 25 jaar advies en begeleiding aan aandeelhouders, bestuurders en bedrijfsleiders van al dan niet familiale ondernemingen. Het Deminor team bestaat uit juristen, economisten, financiële analisten en corporate governance specialisten.


Contacteer  info@deminor.com voor een vrijblijvende afspraak.


Louis Lannoy, Senior Corporate Finance Consultant, Deminor

Beursgang Spotify: slechts een streepje muziek? (Bron : Deminor)