Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

5 Tips om je zaak vlotter te verkopen

De verkoop van een bedrijf is vaak een complex en tijdrovend proces. Uit onze ervaringen blijkt dat, ook voor een kleine onderneming, het totale overnameproces (voorbereiding - het verkoopklaar maken - zoeken van een overnemer - onderhandelingen),  bijna altijd meer  tijd vergt dan voorzien.
Gedurende deze periode heb je als zaakvoerder een dubbele taak : je zaak runnen én het overnameproces in goede banen leiden.

Deze 5 tips helpen je op weg: 

Tip 1 om je bedrijf makkelijker te verkopen - Maak je zaak minder afhankelijk van jezelf!


Uit onze ervaringen blijkt dat een al te grote afhankelijkheid van de zaakvoerder-eigenaar één  van de grootste struikelblokken is  bij het verkopen van de zaak.
Hoe afhankelijker een bedrijf is van één persoon, hoe moeilijker het te verkopen is.  Ook is het moeilijk een correcte waarde te bepalen van  zulk bedrijf. Vandaar ons eerste advies "Denk vroeger aan later"
Start vandaag nog met het overdragen van verantwoordelijkheden. Dit proces kost  tijd. Maak daarom een  planning op . Ook taken die niet overdraagbaar zijn dienen gedocumenteerd te worden. Breng de aanwezige kennis én knowhow in kaart. (voornaamste klanten, voornaamste leveranciers, procedures, ...)


Tip 2 om je bedrijf makkelijker te verkopen - Toon het rendement van je zaak !


Uit onze ervaringen blijkt dat een te laag (zichtbaar) rendement een belangrijk  struikelblok vormt   bij het verkopen van een bedrijf of handelszaak.
Hoe winstgevender je bedrijf, hoe makkelijker het te verkopen is. Ook is het makkelijker om een correcte waarde te bepalen van een winstgevend bedrijf. Vandaar ons  advies:  "Toon het rendement van je zaak !"
Start vandaag nog het overleg met je boekhouder. Waar zit de winst in de zaak ? Wordt er een correcte verloning aan jezelf als zaakvoerder uitgekeerd?


Tip 3 om je bedrijf makkelijker te verkopen - Wees duidelijk over je motivatie om nu te verkopen!


Uit onze ervaringen blijkt dat een al te grote onduidelijkheid  over de motivatie van de zaakvoerder-eigenaar om zijn zaak  te verkopen vaak een struikelblok is om het nodige vertrouwen te winnen  bij potentiële overnemers.
Waarom wil je jouw bedrijf "nu" verkopen? Het expliciet verduidelijken van   je motieven om je zaak  "nu" over te dragen ondersteunt in grote mate het nodige  zelfvertrouwen / overtuigingskracht die je helpt om jouw bedrijf vlot te  verkopen.
Ga vooraf door volgende vragenlijst - Zie ook  onze online  Overnamescan die u helpt bij de voorbereiding. 


Tip 4 om je bedrijf makkelijker te verkopen - Verkoop de handelszaak en verhuur het pand als 2 afzonderlijke transacties


Het bedrijfsvastgoed is vaak de belangrijkste activapost van een onderneming. Vaak gaat het om zeer specifiek vastgoed: Denken we aan een bakkerij - beenhouwerij - winkelpand - horeca - garagebedrijf etc.
Een  hoge verkoopwaarde van het pand kan een hinderpaal zijn voor een vlotte bedrijfsoverdracht. De overnamesom overstijgt wellicht de financieringsmogelijkheden van vele kandidaat overnemers.
De bedrijfsovername wordt vaak beter haalbaar indien het bedrijfsvastgoed te huur wordt aangeboden - aan een investeerder of aan de overnemer van de handelszaak.

Tip 5 om je bedrijf vlotter te verkopen - Maak dat alle administratie op punt staat!

 

• Zorg dat de  boekhouding op punt staat (bv. tijdige neerlegging jaarrekeningen)

• Zorg ervoor dat alle bedrijfsinformatie (jaarrekeningen, toestand tov RSZ, BTW etc.) aansluit bij de gegevens die publiek over jouw onderneming bekend zijn. TIP Vraag zelf een kredietrapport over jouw zaak op (GRAYDON) en check dit in detail na. 


• Inventariseer  alle afspraken en overeenkomsten met klanten, personeel, leveranciers. Zorg dat iedere overeenkomst (bv exclusiviteit, prijsafspraken,..)   schriftelijk werden  vastgelegd.


Spreek met personen die je vertrouwt over het verkopen van je bedrijf. Denk aan je partner, accountant, andere ondernemers  óf een overname adviseur. Zodra de  verkoopplannen concreet zijn, kan je kiezen om zelf de zaken op te pakken óf een traject uit te besteden. In beiden gevallen helpt Overnamemarkt je graag verder.


Zo kan je om te beginnen een (anoniem) verkoopprofiel op Overnamemarkt.be plaatsen. Daarmee kun je snel en efficiënt aftasten hoeveel belangstelling er voor je bedrijf is.
Bij een iedere bedrijfsverkoop geldt: hoe meer belangstelling, hoe beter. Daarbij gaat het niet alleen om de hoogst mogelijke opbrengst, maar ook om de keuze uit meerdere kandidaat-kopers. Bekijk ter inspiratie alvast de populairste profielen van bedrijven die via Overnamemarkt.be online te koop worden aangeboden.

Wens je meer begeleiding? Doe dan beroep op  UNIZO Bedrijfsoverdracht: Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming. Professioneel en betaalbaar advies bij het overlaten van uw onderneming. Op maat van zelfstandige ondernemers.

Ondernemers getuigen :

Jef Proost
overlater via begeleidingstraject UNIZO Bedrijfsoverdracht
Drie jaar geleden zijn we voorzichtig gestart met de overname van onze lingerie-zaak om dan met de medewerking van Overnamemarkt intensief aan de overdracht te werken. Dankzij Overnamemarkt konden we menige interessante contacten leggen wat uiteindelijk resulteerde in een voor ons vooropgestelde overname. (...)

Leo Drijkoningen
overlater via begeleidingstraject UNIZO Bedrijfsoverdracht
Al enkele jaren was ik bezig om mijn zaak over te laten, maar zonder succes. Ik heb dan aan een info-avond van UNIZO deelgenomen en zo bij Overnamemarkt terecht gekomen. En dit met veel succes: meer dan 40 contactformulieren heb ik ontvangen. Met meer dan de heft daarvan heb ik één of meerdere contacten gehad. Uiteindelijk is de eerste contactnemer die mijn zaak heeft overgenomen: hij was zeker de meest gemotiveerde. De Overnamemarkt is een buitengewoon goed hulpmiddel en daarvoor wil ik hen bedanken, zeker voor de professionele financiële begeleiding.

Lotte Delbaere
overlater
Overnamemarkt.be was de tool die me op amper 2 weken zeer veel geïnteresseerde overnemers aanbracht waarvan velen met oprechte interesse. Een maand later waren mijn zaken verkocht. Dit oversteeg al mijn verwachtingen. Een aan te raden platform dus.

Peter Coppens

Overlater
Nadat ik me meer dan drie jaar had afgevraagd hoe ik mijn bedrijf het beste op een discrete manier kon verkopen, raadde mijn bankier aan het op Overnamemarkt te proberen. Ik nam contact en werd een paar keer spontaan opgebeld door Guido Seghers die me waardevolle tips meegaf en documenten stuurde over hoe ik dit moest aanpakken. Ook de online documenten die beschikbaar zijn op de site maakten me het werk lichter; met name de vertrouwelijkheidsovereenkomst. In totaal had ik rond de 35 gegadigden, die ik jammer genoeg niet alle heb kunnen contacteren omdat één van de eersten een zodanige belangstelling toonde dat ik met hem een memorandum of understanding tekende. Feit is dat het bedrijf intussen verkocht is en dat is geheel te danken aan Overnamemarkt.be en aan de goede begeleiding die ik kreeg.

 

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

Contacteer:

 

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37:

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

 

 

 

 

 

 

5 Tips om je zaak vlotter te verkopen