Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Wil je als ondernemer groeien, dan is een overname een slimme zet. Maar hoe pak je dat precies aan?

Wil je als ondernemer groeien, dan is een overname  een strategische zet. Maar hoe pak je dat precies aan? Guido Seghers,  manager van het UNIZO-platform Overnamemarkt.be geeft enkele tips. Overnamemarkt.be is de kortste weg tussen  overnemers en overlaters, vooral voor  zelfstandigen en kleine ondernemingen.

Is een overname voor elke onderneming weggelegd?

Guido Seghers: “Neen. De meest voorkomende hinderpaal is dat een kleine onderneming dikwijls een eenmansshow is. Denk maar aan tandartsen, architecten, schrijnwerkers, fotografen ... Wanneer alle kennis en kunde bij één persoon zit en er voor de rest geen structuur of documentatie bestaat over klanten, leveranciers … wordt een overname heel moeilijk. Een tweede veelvoorkomende hinderpaal is rentabiliteit. Wanneer je zaak onvoldoende opbrengt, kan je dat zelf misschien wel accepteren, maar een overnemer niet.”

Voor welk type onderneming is overnamemarkt.be een interessant kanaal?

Iedereen die een zaak wil overlaten of overnemen kan bij ons terecht. In de praktijk is ongeveer 40% van onze portefeuille horeca. Daarnaast hebben we een groot aanbod aan winkels en recent zien we een stijging in de bouwsector en aanverwanten zoals dakwerkers, schrijnwerkerijen ...”

Welke rol speel jij in dit proces?

“Ik kom vooral in beeld wanneer de zaak nog niet online te koop staat. We staan ondernemers bij met advies om hun advertentie aantrekkelijk en overtuigend te maken. Daarnaast werken we veel rond sensibilisering, onder andere dit najaar via onze infosessies ‘Denk vroeger aan later’. Tijdens deze sessies geven we ondernemers die bijna aan het einde van hun carrière zijn de boodschap mee dat ze best op tijd hun overname voorbereiden. Een verkoop duurt al snel een jaar voordat alles rond is.”

Hoe weet je dat er een goede match is tussen overnemer en overlater?

“Alles begint met realistische verwachtingen van de verkopers qua overnameprijs. Een goede prijs is er doorgaans eentje die het bedrijf vanuit de eigen cashflow op 5 à 7 jaar kan terugbetalen. Aan de kant van de koper is de juiste motivatie belangrijk. Wanneer een kandidaat-koper aangeeft dat hij nu in een beenhouwerij werkt en wil kijken of het haalbaar is om er eentje over te nemen, voel je meteen dat de motivatie ernstig is. Daarnaast is het voor een overnemer altijd belangrijk dat het financiële plaatje klopt. Een moderne financieringsmix is dan ook een goed idee: Voorzie naast eigen middelen en een klassiek bankkrediet bijvoorbeeld ook een stuk cofinanciering door PMV.”

Wanneer is een overname geslaagd?


“Voor mij is een overname geslaagd als zowel de koper als verkoper er een goed gevoel aan overhouden. Wanneer je als verkoper na een paar jaar voorbij je bedrijf rijdt met een fijn gevoel en het ook voor personeel, klanten en leveranciers boeiend blijft, is de bedrijfsoverdracht een succes. Voor de koper betekent een geslaagde overname dat de overnamesom goed te verteren is én dat je na vijf of zeven jaar het gevoel hebt dat je daardoor sneller kon groeien.”

Door VLAIO Agentschap Innoveren en Ondernemen gesponsord artikel in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van de Week van de Bedrijfsoverdracht (15-19 november 2021)

OvernameMarkt.be, een initiatief van UNIZO, is hét referentie  online overnameplatform in Vlaanderen waar overlaters, kandidaat-overnemers en overnamebegeleiders elkaar online ontmoeten.

  • De kortste weg tussen overnemers en overlaters
  • + 500 overname opportuniteiten in Vlaanderen en Brussel
  • 24/7 vrij beschikbaar

Hoe werkt OvernameMarkt.be?

Het bedrijfsprofiel is het sleutelelement in de werking van OvernameMarkt.be. Het is een door de kandidaat-overlater opgestelde advertentie met een (anonieme) goed uitgeschreven beschrijving van zijn zaak, bij voorkeur aangevuld met enkele kerncijfers, een sterk beeld en een inspirerende titel. 

 

Vrij toegankelijk

Iedereen die een zaak wenst over te nemen, of interesse heeft in bedrijfsvastgoed,  kan zonder voorafgaande registratie en zonder kosten  de site bezoeken  en kijken of er een zaak vermeld is die beantwoordt aan zijn verwachtingen.
Voor het opvragen van meer informatie kan de kandidaat-overnemer gebruik maken van het contactformulier om rechtstreeks in contact te treden met de aanbieder.


Eenvoudig voor aanbieders - overlaters - verkopers

Als overlater heeft u de keuze om ofwel volledig zelfstandig  uw zaak te koop aan te bieden ofwel dit te laten doen in samenspraak met een professionele overnamebegeleider.
Overnamebegeleiders kunnen u adviseren bij het bepalen van de waarde  van uw zaak, het opmaken van uw bedrijfsprofiel, het plaatsen ervan op Overnamemarkt.be,en/of bemiddelen bij de  onderhandelingen met kandidaat-kopers en volledige afwikkeling  van de  bedrijfsoverdracht.

Een lijst met contactgegevens van overnamebegeleiders is online beschikbaar; met selectiemogelijkheden op basis  beroepsgroep en provincie.

Heeft de onderneming - vennootschap of eenmanszaak - een verwachte verkoopwaarde lager dan € 500.000,-?

Dan helpen wij u graag op weg via het begeleidingstraject  Advies op maat  

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

Contacteer:

 

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37:

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

 

 

Wil je als ondernemer groeien, dan is een overname  een slimme zet. Maar hoe pak je dat precies aan?