Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Starten via een overname? 5 tips om een geschikt over te nemen bedrijf te vinden

Starten via overname is springen op een rijdende trein.

Het is ook een risico, maar hij is wel al vertrokken. De trein staat in gang. Je moet dan wel de sporen volgen. Als je bijvoorbeeld een klasse restaurant overneemt en je maakt er een fastfood keten van, dan ben je ontspoord.


5 tips 

1 Neem een vliegende start
Als je een zaak overneemt, dan start je met een bestaand clienteel, naamsbekendheid, bewezen omzet en gekende opbrengsten en kosten. Als je helemaal van nul moet beginnen, is je business plan eerder een inschatting.

2 Steun van vorige eigenaar
De verkoper (de vorige eigenaar van de onderneming) wenst dat zijn zaak blijft voortbestaan en is daarom vaak bereid om als coach op te treden tijdens de overgangsperiode.

3 Voordelen van starten vanuit overname
Een bestaand bedrijf is kredietwaardiger dan een starter. Leveranciers zijn (en blijven) vaak bereid langer betalingsuitstel te verstrekken.

4 Onderzoek naar overnemen
Uit recent onderzoek blijkt dat starters via de overname van een bestaand bedrijf een grotere slaagkans hebben dan starters die helemaal vanaf nul zijn gestart.

5 Studie van VLAIO bedrijfsoverdracht (2019)

Er zijn heel wat opportuniteiten voor nieuwe starters. Uit de laatste studie van VLAIO-bedrijfsoverdracht blijkt namelijk dat er 10.000 ondernemers ouder dan 55 jaar een zaak hebben en te kennen geven dat ze de zaak zullen stopzetten.

Interesse om een onderneming over te nemen?
Overnamemarkt is een overnameplatform. Het platform omvat meer dan 500 aanbiedingen. De profielen met over te nemen bedrijven zijn ofwel geplaatst:

  1. rechtstreeks door verkopende ondernemers
  2. door professionele overnamebemiddelaars
  3. na begeleidingstraject door Overnamemarkt (herkenbaar aan het logooa g)

Bekijk hierna videoopname van getuigenis door Leonard Bonnez, overnemer van de optiekzaak Rodenbach Balduck in Veurne

UNIZO Online Startersdag 4juni 2020 Experts aan het woord.

Je hoeft niet altijd van nul te starten als je wil ondernemen. Ook een zaak overnemen is een optie. Het heeft zekere voordelen. Denk maar aan het bestaand clienteel, de naamsbekendheid,... We vertellen je er graag meer over in dit tafelgesprek. (video 15 min)

 

Inspiratie uit Nederland :

 

 

 

Lees meer over de UNIZO Starterservice

banner online startersdag 4 juni 2020

Starten via een overname?  5 tips om een geschikt over te nemen bedrijf te vinden