Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Overnameprijzen in Nederland: Brookz Overname Barometer H2-2021

De Overname Barometer is  het periodieke onderzoek van de overnameplatform Brookz naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 272 Nederlandse fusie & overname-advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Groei overnamemarkt in Nederland vlakt af
Na een forse groei van het aantal kooptransacties (36%) en verkooptransacties (21%) in de eerste zes maanden van 2021 liet de tweede helft van 2021 een afvlakkende groei zien. Het aantal verkooptransacties in H2-2021 nam toe met 4% en het aantal aankooptransacties met 2%.

Op sectorniveau was er vooral een sterke groei in het aantal transacties in de sector Gezondheidszorg & Farmacie (5%) en is het aantal transacties in de sector Horeca, Toerisme & Recreatie nog steeds de helft minder dan het Pre-Covid niveau.

Herstel overnameprijzen Horeca en Detailhandel

Gemiddeld werd in de tweede helft van 2021 voor een Nederlands middelgroot bedrijf 4,85 keer de brutowinst betaald. Dat is evenveel als in de eerste helft van 2021. In de meeste sectoren bleef de betaalde Ebitda-multiple nagenoeg stabiel, met uitzondering van de sectoren Detailhandel en Horeca, Toerisme & Recreatie. In deze beide sectoren trad na twee jaar van daling voor het eerst een herstel op van de betaalde overnameprijzen. De Ebitda-multiple in de Horeca, Toerisme & Recreatie steeg van 3,2 naar 3,4 (+6,3%) en de Ebitda-multiple in de sector Detailhandel steeg van 2,95 naar 3,1 (+5,1%).

Gemiddelde EBITDA multiple per sector in Nederland

Gemiddelde EEBITDA multiple per sector in Nederland

Buitenlandse interesse
Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en Dealsuite zijn Nederlandse bedrijven relatief goedkoop. Dat maakt Nederlandse bedrijven extra aantrekkelijk voor buitenlandse kopers. Maar het is ook interessant voor Nederlandse verkopers. Want in een onderhandeling hebben die buitenlandse kopers dus ook meer ruimte om boven de gebruikelijke Nederlandse waardering te bieden. Voor Nederlandse verkopers is het daarom raadzaam om ook open te staan voor buitenlandse interesse.’

Vergelijking gemiddelde EBITDA multiple per sector tussen landen in Europa

Nederlandse bedrijven relatief goedkoop
Opvallend is dat over alle sectoren heen voor vergelijkbare bedrijven de gemiddeld betaalde overnameprijzen in andere Europese landen hoger liggen dan in Nederland. In de DACH-regio(Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) wordt gemiddeld 20% meer betaald, in UK & Ierland 12% en in Frankrijk 11% meer. Het grootste verschil in de gemiddeld betaalde EBITDA-multiple werd genoteerd in de sector Gezondheid & Farmacie. In deze sector is het verschil in verkoopprijs tussen Nederlands en het Verenigd Koninkrijk & Ierland maar liefst 35%.

 

 

Vooruitzichten
De vooruitzichten voor de Nederlandse overnamemarkt in de eerste helft van 2022 zijn ronduit positief. Een meerderheid van alle adviseurs  in Nederland denkt dat de overnamemarkt de komende 6 maanden verder zal blijven aantrekken of op zijn minst stabiel blijft. Slecht 3% van alle adviseurs denkt dat de markt de komende 6 maanden verslechtert. De adviseurs geven de markt voor de komende 6 maanden een 8.0 als rapportcijfer, dat was een half jaar geleden nog een 7,8.

Bron: Brookz Overname Barometer H2-2021
Lees de Brookz Overname Barometer over het tweede half jaar van 2021, het onderzoek van Brookz naar de trends en ontwikkelingen in de MKB-overnamemarkt.

Overnameprijzen in Nederland: Brookz Overname Barometer H2-2021