Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Jaarlijks vinden zo'n 2.300 ondernemingen geen overnemer

1 op 5 ondernemers in Vlaanderen wil zijn bedrijf binnen de 2 jaar overdragen

Jaarlijks vinden zo'n 2.300 ondernemingen geen overnemer. Dat blijkt uit een onderzoek van UNIZO over de eindeloopbaan bij zelfstandigen. Wie geen overnemer vindt, moet de zaak noodgedwongen stoppen. "Zo verdwijnen heel wat kleine handelszaken uit het straatbeeld. Vooral bij eenmanszaken of kleine ondernemingen, zoals de bakker of dagbladhandelaar, is stopzetten soms de enige optie", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De vergrijzing bij zelfstandigen slaat hard toe. Op 15 jaar tijd zijn er maar liefst 9 procent meer 50-plussers als zelfstandige actief. Die vergrijzing heeft een belangrijke impact op het ondernemerslandschap. Hoe ouder de zelfstandigen, hoe meer ondernemingen vroeg of laat op de overnamemarkt terecht komen. Vandaag wil 1 op 5 ondernemers zijn zaak binnen de 2 jaar overlaten, zo leert het UNIZO-onderzoek. Nog eens een kwart voorziet de overdracht over 2 tot 5 jaar. Opvallend is evenwel dat slechts 4 op 10 van de 55-plussers actief bezig is met de overdracht van de onderneming. "Ondernemers zijn vooral bezig met hun zaak te runnen. Ze denken vaak pas na over overname op het moment dat ze een stapje willen terug zetten. Maar dat is eigenlijk te laat. Overname is een lang proces waar heel wat factoren meespelen en waar je dus beter tijdig mee begint", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Naast ondernemers meer sensibiliseren en informeren over overnames, pleit UNIZO voor een vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen, minder administratieve lasten en een betere financiering van de bedrijfsovername. UNIZO begeleidt via workhops, nuttige publicaties en advies ondernemers in het proces van overnemen, overlaten en de eindeloopbaan. Via Overnamemarkt (www.overnamemarkt.be) kunnen ondernemers de overname van hun zaak anoniem en eenvoudig bekend maken. UNIZO neemt ook deel aan de Week van de Bedrijfsoverdracht met lezingen en begeleiding.

Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is voor meer dan de helft van de  ondernemers  de  belangrijkste reden om het eigen bedrijf te verkopen of over te laten, zo leert het onderzoek. Op de tweede  plaats staat het gebrek aan  familiale opvolging, gevolgd door gezondheidsredenen.

Waardebepaling belangrijkste knelpunt
In het geval van een bedrijfsoverdracht denkt ruim 43% van de ondernemers in de eerste plaats aan een verkoop aan derden, buiten de familie. 17% denkt helaas aan een volledige stopzetting van de activiteiten. Een minderheid van de ondernemers denkt aan een overdracht binnen de familie (5%). Van de ondernemers die een overdracht binnen de familie voor ogen hebben wil 66% graag dat hun opvolger eerst extern ervaring opdoet vooraleer hij of zij in het familiebedrijf de leiding over neemt. In ruim drie kwart van de gevallen is er geen procedure  voorzien  voor een familiale  opvolging. De helft van de ondernemers die het bedrijf willen overlaten aan familie zullen voorzien in een begeleiding tijdens het opvolgingsproces. Het belangrijkste knelpunt in geval van overdracht van een bedrijf is de waardebepaling. Ruim de helft van de ondernemers geeft aan dat dit één van de belangrijkste knelpunten is bij de overdracht van een bedrijf.
 

Lees hier het volledig rapport (oktober 2015)
PDF stoppenisstartendossier.pdf

Jaarlijks vinden zo'n 2.300 ondernemingen geen overnemer