Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Inspiratie uit Nederland: De BROOKZ Overname Barometer voor MKB (= KMO) -bedrijven over de eerste jaarhelft 2019

Brookz Overname Barometer wil een bijdrage te leveren aan meer inzicht in de overnamemarkt, hetgeen kan leiden tot meer en betere deals. De Brookz Overname Barometer wordt samengesteld in samenwerking met 262 overname advieskantoren.(in Nederland)

De algemene tendens

Het aantal verkoopstransacties zijn lichtjes gestegen in de eerste helft van 2019, de aankooptransacties gedaald. Dit betekent dat verkopers in het afgelopen vaker een overname adviseur hebben ingeschakeld. Kopers hebben daarentegen minder vaak een adviespartij ingeschakeld.

Meer transacties in zakelijke dienstverlening en bouw in de eerste helft van 2019

De meeste transacties werden het afgelopen jaar in de sector van de zakelijke dienstverlening voltrokken, gevolgd door transacties in de bouwsector.

Betaalde EBITDA (de operationele kasstroom van de onderneming) multiples zijn gestegen in IT, online & e-commerce en de bouwsector.

Opmerkelijk is wel dat de gemiddelde betaalde EBITDA multiple in Duitsland ongeveer 20% hogere is dan in Nederland, vooral in de sectoren van Automotive, Transport & Logistiek, op de voet gevolgd door de sectoren de sector IT, Online & E-commerce.

De verschillen tussen grote en kleine bedrijven

Onderzoeken tonen aan dat, hoe kleiner een onderneming is, hoe groter de kans dat de verwachte vrije kasstromen niet zullen worden gerealiseerd. Dit kan een forse impact hebben op de rendementen en dus ook op de waarde van een onderneming. Daardoor zijn de betaalde EBITDA multiples voor grotere bedrijven gemiddeld hoger dan de betaalde multiples voor kleinere bedrijven.

De duur van een verkooptraject

De doorlooptijd van het verkrijgen van het mandaat tot de closing the deal kan flink verschillen naargelang de begeleiding van een overname adviseur werd ingeschakeld. De gemiddelde doorlooptijd bij de advieskantoren bedraagt slechts vier maanden.

Wat brengt de tweede helft van 2019?

De overname advieskantoren werd gevraagd naar hun verwachtingen voor de tweede helft van 2019:
• Het aantal ondernemers dat hun bedrijf wil verkopen
• Het gemak van het verkrijgen van financiering
• De macro economische ontwikkelingen

Hun gevoel is gematigd positief. Ze verwachten een stabiele markt tot het einde van het jaar.

Bron: download het volledige rapport van brookz.nl

Inspiratie uit Nederland: De BROOKZ Overname Barometer voor MKB (= KMO) -bedrijven over de eerste jaarhelft 2019