Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

In de praktijk : Bedrijfsoverdracht bij maakbedrijven: trap voor trap

Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer wel eens te maken met bedrijfsovername. Dat kan binnen de familie gebeuren maar ook erbuiten, bijvoorbeeld door een werknemer ( binnen de werkomgeving). Het is en blijft altijd een complex proces waarbij veel komt kijken. En bij maakbedrijven is dat proces vaak nog specifieker omdat er dan is er ook nog sprake is van de overdracht van vakkennis, expertise, specifieke apparatuur ect.... Hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat, bekijken we aan de hand van de case van Trappen Teck. Ondernemer Koen Den Dooven vertelt zijn ervaringen.
“In november 2015 heb ik Trappen Teck overgenomen, een maakbedrijf waar ik niet eerder van gehoord had in een sector waar ik niets van af wist. Een bedrijf overnemen is een risico en wel zeker als je er niet in thuis bent. Voordien was ik al 25 jaar actief in de IT-sector als interimmanager van softwarehuizen. Een job die ik niet graag deed en na 25 jaar meer dan beu was. Omdat ik mijn vrouw meer geklaag wilde besparen, besloot ik het over een volledig andere boeg te gooien. Ik moest en zou mijn eigen baas worden. Dat de zaakvoerders van Trappen Teck, een gevestigde waarde in de trappenindustrie met een goede reputatie, met pensioen wilden, kwam dat voor mij als geroepen. Maar hoe neem je zo’n bedrijf over?”
Een begeleid overnemer is er twee waard. “Bij een overname komt sowieso al heel wat kijken, bij de overname van een maakbedrijf is dat nog meer. Daarom leek het me cruciaal enkele hulplijnen in te schakelen. Het begint al met de waardering van zo’n maakbedrijf. Want je koopt niet alleen het bedrijf zelf over, maar ook de infrastructuur, de machines, orderboeken ...  Hoe waardeer je zoiets? Ik had en heb er nog steeds geen benul van of de overnameprijs de correcte prijs was. Maar dat interesseert me verder ook niet. Ik heb een accountant aangesteld om de bedrijfscijfers van de laatste jaren grondig na te kijken met de vraag ‘Wat is de overnamesom en kan ik die met de onderneming op 5 jaar terugbetalen?’ Volgens het businessplan zou dat geen probleem moeten zijn. En voorlopig lukt dat aardig. Meer moest ik niet weten. De CEO van Gamma, een vriend die ook in de trappenwereld thuis is, heeft me geholpen om de eigenlijke overname voor te bereiden en is ook nu nog actief in de adviesraad van het nieuwe Trappen Teck. De derde hulplijn was een externe consultant die mij noch de overlater kende en die zich door het overdrachtsdossier heeft geworsteld om er alle onregelmatigheden uit te halen en de overname in goede banen te leiden.”
Bent u geen specialist, zoek er dan één die het wel wist. ”Ik kom uit een volledig andere sector en wist dus niet veel van trappen af. Laat staan van hoe ik ze zou moeten maken. De expertise moest dus van ergens anders komen, van de arbeiders. Alle werknemers zijn in dienst gebleven en dat zal ook zo blijven. Een van de vorige aandeelhouders, Kris Teck, die alle knowhow heeft als het op trappen maken aankomt, is in dienst gekomen. Bij hem zit de meeste expertise. Zelf ben ik gestart met een cursus schrijnwerkerij en ik vind het echt plezant. Niet dat ik ook zelf mee trappen zal maken, ik wil dat onze klanten veilig boven geraken, maar het is een vorm van respect naar mijn werknemers toe. En zo weet ik natuurlijk wanneer iemand me iets wil wijsmaken. Het respect voor het vakmanschap dat ik heb gekregen is verduizendvoudigd. Want wat zij doen is minstens zo complex als wat wij vroeger in de IT-sector deden. En zij komen ook problemen tegen die zij net zo goed moeten oplossen als een consultant.  Bij een maakbedrijf gaat het dan wel om het maken van het product, maar het is en blijft een bedrijf. En daar komt mijn expertise van pas. Zo mochten de verkoops-, bestellings- en leveringsprocessen wat geactualiseerd worden. Samen met mijn collega en voorganger Kris Teck vorm ik dus een sterk team, met elk ervaring in een eigen vakgebied. Een overgangsperiode waarin ik meeliep met de vorige zaakvoerder is er niet echt geweest. Een week heb ik ondersteuning gekregen van de vorige eigenaar, maar dat was minimaal. Meer vond ik niet nodig. Kris Teck bleef in de zaak, dus alles wat het maken van trappen betreft, het technische aspect en de calculatie was gewaarborgd. En alles wat de organisatie van Trappen Teck inhoudt, daar voelde ik me matuur genoeg in.”
Bereid u voor om tegen de lamp te lopen. ”Natuurlijk liep het niet allemaal van een leien dakje. Ik ben toch een paar keer tegen de lamp gelopen. Met de planning bijvoorbeeld. Waar ik van een IT-bedrijf kwam met strakke planningen, is dat in de bouw nagenoeg onbestaande. En zeker bij trappen. Een trap is vaak een van de laatste stappen in de bouw van een huis, dus moeten we soms wachten voor de plaatsing van een trap die al meer dan een jaar in bestelling ligt. Hoe weet ik wanneer het te druk wordt? Wanneer zijn er te zwakke momenten? En hoe ga ik daarmee om zonder het bedrijf ten onder te laten gaan? Nu doen we daar iets mee. We hebben een aantal trappen die vrij in te plannen zijn, waarmee we de luwere periodes kunnen invullen. In het begin werden die meteen ingepland, nu kunnen we het werk meer nivelleren. Zonder mijn adviseurs was de overname wellicht niet gelukt.”
Zorg voor stabiliteit. ”Naar onze klanten toe werd er over de overname zo goed als niets gecommuniceerd. Dat is ook niet nodig. Wij zien onze klanten nooit terug, alleen hun kinderen en kleinkinderen. Dat is ook een van onze baselines. Een trap gaat immers een leven lang mee. De leveranciers heb ik per e-mail verwittigd dat ik het bedrijf overnam en dat er voor de rest niets verandert. Ook de aannemers met wie we samenwerken, werden via e-mail verwittigd, maar nadien ook even opgebeld. Enkele van hen zijn langs gekomen om kennis te maken. Maar al onze partners zijn dus gebleven, daar hebben we 0% verlies op gehaald. Naar het personeel toe is er gecommuniceerd dat ik de aandelen heb overgenomen en dat er ook voor hen niets zal veranderen. We gaan dezelfde soorten trappen maken, voor dezelfde klanten, op dezelfde manier. Tijdens een overname zijn er wel heel veel vragen en onzekerheden bij het personeel en dan is er stabiliteit nodig om een nieuwe zaakvoerder te aanvaarden. En die heb ik gegeven.”
Alles kan beter. ”Natuurlijk zijn er wel enkele zaken die ik op mijn manier wil aanpakken en lichtjes verander of actualiseer. Zo ben ik het voorraadbeheer aan het herbekijken. Ik wil met minder stock werken en snellere levertijden. Verder wil ik ook meer inzetten op sociale media. Toen ik hier aankwam, had Trappen Teck een 50-tal likes op Facebook. Schrijnend. 50 likes is wat ik er nu wekelijks bij krijg. We zitten aan 2000 vind-ik-leuks op dit moment, dus we gaan de goede richting uit. Ik vraag aan prospecten hoe ze Trappen Teck leren kennen. In de omstreken klinkt dan veelal dat we dé trappenmaker van Brabant zijn, maar buiten de regio hoort meer dan 50% van onze klanten over Trappen Teck via Facebook. Vroeger stonden we bij Google op pagina 57, nu vaak op de eerste. In de plaats daarvan heb ik wel afscheid genomen van ons gedrukte reclamewerk. Digitaal is het nieuwe papier.”
Bedrijfskennis is het begin van alle wijsheid. “Ik probeer meer eenheid te krijgen binnen het bedrijf. We zijn al eens gaan karten met de collega’s en elke drie maanden probeer ik met elk van hen een persoonlijk gesprek te houden. Of het nu over hun kat gaat of over waar ze binnen 10 jaar willen staan met Trappen Teck. Je moet de tijd nemen om het bedrijf vanbinnen en vanbuiten te leren kennen, en de werknemers zijn daar een belangrijk onderdeel van. Maar ook de klanten wilde ik leren kennen. De vorige zaakvoerder vertelde mij dat de USP van Trappen Teck ‘kwaliteit’ is. Maar elk trappenbedrijf zegt dat hij kwaliteit levert. Dus ben ik gaan onderzoeken wat die kwaliteit voor de klant precies inhield. En daaruit bleek dat betrouwbaarheid en vakmanschap de kwaliteit van ons bedrijf uitmaakt. Daar zijn we nog sterken op gaan werken. Voor ons is een afspraak heilig en wordt die ook nooit meer verplaatst. Tenzij op vraag van de klant natuurlijk, want die mag flexibeler zijn dan wij. De houtsoorten die we gebruiken en garanderen dat onze trappen een leven lang mee kunnen en het brand dat we uitstralen horen daar ook nog bij. Ik bel de klanten achteraf nog eens op om te vragen of ze tevreden zijn met hun trap en van onze service. Dat op zich is pas service. En dat wordt meer dan eens geapprecieerd.”
Een goede overnemer is ... Waarom ik een goede overnemer ben? Omdat ik op lange termijn denk en een goede toekomst wil voor het bedrijf en bij uitbreiding voor de werknemers. Net als andere ondernemers leg ik er mijn ziel in, ook al is Trappen Teck niet mijn eigen kind. En vooral omdat ik ongelooflijk veel bewondering heb voor wat hier gebeurt. We maken dingen die over 100 jaar nog in huizen zullen staan, niet één of ander wegwerpproduct en dat is fantastisch. Trappen bepalen voor een stuk de toegevoegde waarde van een huis en ik doe mijn uiterste best om een toegevoegde waarde voor het bedrijf te vormen. Zoals de werknemers dat ook doen. Daarbuiten ben ik ook gewoon een toffe gast. (lacht)”


5 trappen naar een geslaagde overname

• Zorg voor financiering van de overname door het bedrijf zelf tussen 5 en 7 jaar. “Dat gaat ook elke bank zeggen. Zorg dat je een plan hebt, dat je je omzet niet overschat. Ga zeer conservatief met de forecast om, zeker als je de sector niet kent.”

• Laat u begeleiden. “Neem de moeite om iemand extern advies te vragen, die zich door het volledige dossier worstelt. Iemand die de overnemer noch de overlater kent.”

• Zorg voor expertise. “Bent u zelf niet thuis in de sector, neem dan iemand aan die dat wel is. Laat u omringen door specialisten.”

• Wees voorbereid. “Ga altijd uit van een worst case scenario en niet van een best case.”

• Bied stabiliteit. “Tijdens een overname zijn er wel heel veel vragen en onzekerheden bij het personeel en dan is er stabiliteit nodig om een nieuwe zaakvoerder te aanvaarden.”

 

(redactie artikel : Paulien Coenaerts)

In de praktijk : Bedrijfsoverdracht bij maakbedrijven: trap voor trap