Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe en wanneer begin je aan de voorbereiding van een bedrijfsoverdracht?

Samen werken aan een strak overdrachtsplan


Hoe en wanneer begin je aan een bedrijfsoverdracht of -opvolging? Geen evidentie, dit is niet waar je als bedrijfsleider al die jaren mee bezig was… En toch komt de dag dat je je levenswerk zal moeten overdragen. Liefst kan je hierbij de vruchten plukken van al het harde werk dat je geleverd hebt, zodat je comfortabel kan genieten van je oude dag. Belangrijk dus om je goed te laten bijstaan!


De voorbereiding van een externe overdracht of interne opvolging is een werk van lange adem waar je dus jaren vooraf mee aan de slag moet gaan. In essentie is de vraag hoe je de onderneming optimaal kan overdragen. Dit vereist dat je even afstand kan nemen van de dagdagelijkse beslommeringen om het grotere plaatje ervan te zien, met alle sterktes en opportuniteiten, maar ook de zwaktes en bedreigingen. Vanuit dit “helikopterperspectief” zie je wellicht scherper wat de unieke kenmerken van je onderneming zijn, en wat er nodig is om die optimaal in te zetten. Een strategisch meerjarenplan kan dit concretiseren, en vormt dan onmiddellijk een goede basis voor een waardering van de onderneming. Een doorlichting van de bedrijfsprocessen kan aangeven waar je sterke mensen nodig hebt die verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de toekomstige bedrijfsleiding. Dan kan je op zoek, intern of extern, naar de juiste kandidaten om op te leiden. Vaak is de voorbereiding ook een ideaal moment om de bedrijfswerking te professionaliseren: hoe zit de groepsstructuur in elkaar, hoe werkt de aandeelhoudersvergadering en de raad van bestuur, het dagelijks management, is er interne controle / kwaliteitstoezicht,…? Welke informatie krijgen de beslissingsorganen aangeleverd, en van wie? Wellicht kan dit transparanter, efficiënter… en dat is uiteraard wat later ook een mogelijke koper het vertrouwen zal geven dat hij weet waarin hij investeert.


In een overdrachtsplan kan je al deze vragen vertalen naar concrete acties. Dit kan je wellicht niet alleen. Als je de juiste experts inschakelt, kunnen ze vanuit diverse disciplines de situatie analyseren en verbeteringen adviseren en begeleiden. Idealiter krijgen hierbij niet enkel de bedrijfsaspecten de nodige aandacht, maar ook de familiale kant en de persoonlijke vermogenssituatie. Zoek een vertrouwenspersoon die alles in het werk stelt om dit zo verstaanbaar en praktisch mogelijk aan te pakken, en die het stappenplan ook concreet mee kan uitvoeren. Mogelijk zijn ook niet alle betrokken partijen het eens over de weg die moet bewandeld worden.  In dat geval zijn er specialisten die een open gesprek kunnen faciliteren, met respect voor ieders standpunt en belangen, om te komen tot een duurzame oplossing die door iedereen gedragen wordt.


Conclusie


Onthoud dat er langetermijnactie nodig is en dat je er als ondernemer (ondernemersfamilie) niet alleen voor staat. Neem contact met deskundige bedrijfsadviseurs: zelfs een eerste gesprek is vaak al zeer verhelderend!


Hilde Gaublomme, vennoot Grant Thornton Tax & Legal
Erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken

Zie ook hun vermelding in onze rubriek Overnamebegeleiders

Grant Thornton

Potvlietlaan 6
2600 Berchem (Antwerpen)

03 235 66 66

Website: http://www.grantthornton.be/

 

Hoe en wanneer begin je aan de voorbereiding van een bedrijfsoverdracht?