Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Halfjaarlijkse Overname Barometer H2-2018, BROOKZ (Nederland) : Overnameprijzen blijven stijgen; behalve in de detailhandel

Uit de halfjaarlijkse Overname Barometer, georganiseerd door BROOKZ, het grootste Nederlandse overnameplatform, blijkt dat de overnameprijzen blijven stijgen.

Elk halfjaar doet Brookz onderzoek onder 265 advieskantoren die ruim 90 procent dekken van de overnamemarkt voor bedrijven met een omzet tussen de 500.000 euro en 25 miljoen euro.

Wat blijkt?

De grootste prijsstijging is de afgelopen twee jaar gemeten voor bedrijven in de sector Bouw & Installatietechniek. Een bouwbedrijf werd vanaf najaar 2016 gemiddeld 9,2% duurder, gevolgd door bedrijven in de sector IT & Online (+5,9%), Automotive, Transport & Logistiek (+5,5%) en Industrie & Productie (+4,9). De middenmoot wordt gevormd door bedrijven in de Zakelijke dienstverlening (+4,1%)
en Agri & Food (3,7%). Detailhandel is de enig sector waar de afgelopen twee jaar bedrijven goedkoper zijn geworden (-1,4 procent).

Overnameprijzen per sector

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde EBITDA multiple weer die overnemers bereid zijn te betalen t.o.v. de ondernemingswaarde (waarde van de onderneming zonder rekening te houden met schulden en liquide middelen/beleggingen).

 

De gemiddelde EBITDA-multiple voor de Nederlandse markt is 4,95. Uit de laatste M&A Monitor van de Vlerick School, die een overzicht geeft van de Belgische overnamemarkt, blijkt dat voor deals tot 5 mio € de multiple eveneens 5 is.

 

 

Bron: businessinsider.nl en brookz.nl

Halfjaarlijkse Overname Barometer H2-2018,  BROOKZ (Nederland) : Overnameprijzen blijven stijgen; behalve in de detailhandel