Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Een onderneming overnemen in Vlaanderen of in Wallonië ? Welk zijn de verschillen? (Matthieu Geelhand - Dealmakers)

Vlamingen en Walen steken niet altijd graag de taalgrens over om te gaan werken. Maar wat als je als Vlaamse ondernemer je activiteiten wil uitbreiden naar Wallonië? Dan zou je kunnen overwegen om een Waalse onderneming over te kopen. Je spreekt een nieuwe markt aan en verwerft specifieke knowhow. Zijn er bepaalde verschillen waarmee je rekening moet houden?

Matthieu Geelhand is als partner van Dealmakers gespecialiseerd in overnames over de taalgrens. Vanuit die positie heeft hij een unieke blik op de verschillen tussen overnames in Vlaanderen en Wallonië. Eigenlijk ziet hij maar enkele grote verschilpunten: “Het proces is hetzelfde in Vlaanderen en Wallonië. We behandelen de overdracht van een kmo zoals die van een grote onderneming, volgens een beproefd stappenplan. We stellen een infomemorandum op, zorgen voor due diligence, maken een lijst met kopers, een anoniem profiel van het bedrijf en een confidentialiteitsbrief. Het grote verschil tussen de landsdelen is de mentaliteit.”

Overnames minder ingeburgerd

Dat mentaliteitsverschil is vooral te verklaren door het feit dat overnames nog minder ingeburgerd zijn in Wallonië, legt Matthieu uit. “Er is een verschil in het economische landschap. Vlaanderen telt meer kmo’s, terwijl in Wallonië historisch gezien grotere bedrijven gevestigd waren. De kmo-wereld is er iets kleiner. In Vlaanderen kwamen kmo-overdrachten zo’n dertig jaar geleden op gang, waardoor het intussen heel professioneel verloopt. Verkopers en kopers hebben meestal iemand naast zich om hen te begeleiden. Sommige ondernemers zitten er zelfs al aan hun derde of vierde verkoop.”

“In Wallonië, daarentegen, is men pas sinds een kleine 10 jaar kmo’s aan het verkopen. Ondernemers van de eerste generatie houden er nog veel meer vast aan hun bedrijf. Wanneer ze toch te oud worden, zien ze vaak geen andere mogelijkheid dan het bedrijf over te laten aan een familielid of alles te liquideren. De Waalse overheid doet er nu meer aan om de optie van verkopen in de kijker te zetten en te ondersteunen, bijvoorbeeld via een initiatief als Sowaccess. Ook in Wallonië zijn alle faciliteiten er en beginnen overnames dus professioneler te verlopen. Vaak zijn verkopen er wel iets complexer, omdat bedrijven moeilijker voor te bereiden zijn op een overdracht. Het gebeurt immers nog vaak dat er privé-eigendommen in de vennootschap zitten, wat betekent dat de boekhouding eerst gezuiverd moet worden. Vlaamse bedrijven zijn vanaf het begin beter voorbereid op een transactie.”

Een emotioneel geladen beslissing

De overdracht van hun kmo blijft voor veel ondernemers een emotionele aangelegenheid. Het is het bedrijf dat ze zelf hebben opgericht, waar ze tientallen jaren elke dag kwamen, waar ze werknemers aanwierven … Aangezien overnames iets meer ingeburgerd zijn in Vlaanderen, zijn de geesten er daar iets rijper voor. “In Wallonië komt er nog meer emotie bij kijken, omdat ondernemers het daar nog minder gewend zijn om een onderneming te verkopen”, vertelt Matthieu.

Een nationaal netwerk voor een maximum aan opportuniteiten


Voor Dealmakers zijn bedrijfsoverdrachten een fulltime business, ook over de taalgrens heen. Naast een zorgvuldig stappenplan om een overname in goede banen te leiden en uitgebreide professionele ervaring, heeft Dealmakers een netwerk van potentiële kopers in heel België. Dat maakt dat de lijst met geïnteresseerden een stuk groter is dan wanneer je zelf een koper zoekt. “Met tien potentiële kopers rond de tafel ben jij de baas”, weet Matthieu.

Dankzij dat uitgebreide netwerk gebeurt het dat Dealmakers ook kopers de nodige knowhow helpt zoeken. “Onlangs begeleidden we een Vlaamse keukenfabrikant uit Sint-Genesius-Rode die specifieke expertise had in de B2B-sector. Een grote speler in Wallonië, met zo’n 70 filialen in België en een hoofdzetel in Namen, was net op zoek naar die specifieke knowhow. Dankzij ons maakten ze kennis met elkaar en werd dit een fantastische overname”, vertelt Matthieu.

“Ook voor bijvoorbeeld bouwbedrijven is een aankoop over de taalgrens interessant. Vaak zijn ze er wel actief, maar botsen ze op problemen bij hun werknemers: ze spreken de taal niet of willen niet lang onderweg zijn. Dankzij een overname beschikken ze over medewerkers uit de buurt die de taal spreken”, besluit Matthieu.

Wil jij je onderneming zonder zorgen verkopen? Ben je op zoek naar een bedrijf om over te nemen om je positie te versterken? Heb je vragen over bedrijfsoverdrachten? De specialisten van Dealmakers staan voor je klaar! 

Matthieu Geelhand

DEALMAKERS

Tel 015 29 33 90
E-mail info@dealmakers.be
Website http://www.dealmakers.be

Een onderneming overnemen in Vlaanderen of in Wallonië ? Welk zijn de verschillen?  (Matthieu Geelhand - Dealmakers)