Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Denk vroeger aan later - Avond-infosessies - Pensioen zelfstandigen - Bedrijfsoverdracht

Op tijd nadenken over later is, zeker voor zelfstandige ondernemers, geen zorg voor later! Er valt immers heel wat ruim op voorhand te regelen en dit op fiscaal, juridisch, economisch, sociaal en financieel vlak. Zowel zakelijk als privé.

Daarom organiseert UNIZO een tweedelige informatiereeks op maat van vooruitziende zelfstandige ondernemers. Tijdens 2 avondsessies geven specialisten u tal van bruikbare tips en een praktische toelichting over verschillende actuele sleutelthema’s van uw eindeloopbaanproblematiek zoals de pensioenregeling voor zelfstandigen, mogelijkheden om verder te werken en pensioen te genieten, het overlaten, verkopen of stopzetten van uw zaak, mogelijke subsidies, begeleiding bij waardebepaling en overdracht, enz.

“Ondernemers zijn dag en nacht bezig met hun zaak, maar staan te weinig stil bij later”, zegt Guido Seghers, manager van UNIZO Overnamemarkt.be. “Daarom willen wij hen sensibiliseren, om daar wel op tijd over na te denken en de nodige stappen te zetten.”

De informatiereeks omvat de voornaamste ankerpunten in verband met een strategische toekomstplanning. “Alles wat betreft de pensioenvoorbereiding komt aan bod met de medewerking van het sociaal secretariaat Liantis”, aldus Guido Seghers. Waar en hoe dien ik mijn pensioen aan te vragen? Wanneer kan ik met (vervoegd) pensioen? “Veelal willen ondernemers ook na hun pensioengerechtigde leeftijd nog doorwerken. Denk maar aan de vele vrije beroepen. Welnu al die thema’s worden aangesneden, zodat de ondernemer zich goed kan voorbereiden.”


‘Denk vroeger aan later’

Een ander heel belangrijk thema voor zelfstandigen, Kmo’s en Vrije Beroepen, is alles omtrent de opvolging, het overlaten, verkopen of stopzetten van de onderneming. “Daar onderscheiden we vier segmenten”, zegt Guido Seghers.

  1. De zaak overlaten aan de kinderen, als die er zijn. Dat komt voor in minder dan de helft van de gevallen.
  2. Een overdracht van de zaak aan het personeel, (dit is een niche)
  3. de zaak overlaten aan een concurrent, klant of leverancier (eigen netwerk)
  4. of op zoek naar een "vreemde' overnemer 

Tot slot heb je ook ondernemers die op zoek zijn naar ondernemingen die stoppen, daarvoor hebben we het platform Overnamemarkt.be opgericht”, zegt Guido Seghers. Via dat platform, vergelijkbaar met een immo-website, vind je verkopers en kopers. “Dat is een goede startbasis voor beginnende ondernemers die niet van nul hoeven te starten. Er is immers een basis. Uit statistieken blijkt dat starters via een dergelijke overname meer kans hebben op succes dan wanneer iemand van nul moet beginnen.”

Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, weet Guido Seghers. Het moet een gezonde zaak zijn dat overgelaten wordt met de juiste motivatie. “Een ondernemer die met pensioen gaat bijvoorbeeld.” Er mogen geen lijken in de kast steken. “Eventuele problemen – hoe klein of futiel ook – worden best meteen op tafel gelegd.” Tot slot, een correcte prijs en een evenwichtige financiering zijn cruciaal. “Dat is in het belang van koper en verkoper.”

Maar ook voor wie denkt aan het stopzetten van zijn zaak dienen er voorafgaand een aantal praktische zaken geregeld te worden. “Een stopzetting dient geordend te verlopen, zowel in het belang van de ondernemer als in het belang van het eventuele personeel”, benadrukt Guido Seghers. “Ook daar dient de ondernemer zich bewust van te zijn.”

De adviseurs van Overnamemarkt vullen het hiaat dat overnamemakelaars laten liggen. “Wij geven advies op maat van een kleine onderneming in het geval van al deze stappen”, zegt Guido Seghers. “Het komt erop aan de ondernemers te sensibiliseren, zodat ze goed voorbereid aan hun eindeloopbaan kunnen werken. Unizo staat hen graag bij in alle facetten. Van de pre-starter tot de ondernemer die denkt aan internationale groei, en alles wat daartussen zit. We zijn er om hen te sensibiliseren, te informeren, op te leiden en te begeleiden.”

MEER WETEN?

De sessies zijn op maat van zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepen.
• Zij bevatten tal van gebruiksklare aanbevelingen, nuttige en praktijkgerichte tips, gebracht door specialisten in een heldere taal.
• U bespaart kostbare tijd: door deel te nemen aan de inforeeks in uw regio komt u als zelfstandig ondernemer in één keer alles te weten over uw toekomst.
• De informatiecyclus gaat door in uw directe omgeving!
• Omdat vooruitzien en een goede voorbereiding hét verschil maken voor uw toekomst!

Praktisch
De reeks van 2 infosessies gaat door vanaf 18 april tot 6 juni 2023 op 12 plaatsen in Vlaanderen. Zie voor meer informatie over de data en details van de locaties op deze website: www.denkvroegeraanlater.be

 

In het najaar tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht (november) volgt er een tweede reeks van infosessies voor wie er dit keer niet bij kan zijn.

Na opgave van uw naam en e-mailadres verschijnt de link om de presentaties vrijblijvend te downloaden.

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

 

Contacteer:

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

guido.seghers@overnamemarkt.be

 

 

Denk vroeger aan later - Avond-infosessies - Pensioen zelfstandigen - Bedrijfsoverdracht