Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Op zoek naar een (bijkomende) risicokapitaalverschaffer of meewerkende vennoot? Overnamemarkt helpt in de rubriek participaties.


Praktijkgetuigenis (2'30) van Sven Lens en Luc Adriaansen van Almagates.

 

Overnamemarkt.be is vooral bekend als overnameplatform voor bedrijfsoverdrachten en/of bedrijfsvastgoed te kopen of te huren. Nu is er een uitbreiding met de rubriek participaties. In een financiële context betekent "participatie" een deel van het kapitaal in een vennootschap.

Toegepast voor het overnameplatform, betekent participatie een overdracht van een deel van het aandelenkapitaal (meestal minder dan 50%). Dit in tegenstelling tot een bedrijfsoverdracht waar 100% van de aandelen worden overgedragen.

We onderscheiden hierbij 2 mogelijkheden (tijdelijk of permanent):

 1. Investering onder de vorm van een tijdelijke participatie, als één van de financieringsbronnen van het bedrijf. Vaak wordt een participatie genomen van 10 tot 20% van het kapitaal van de vennootschap om er na 5 of 7 jaar - met een meerwaarde - opnieuw uit te stappen. Vaak wordt deze vorm van participatie ook aangeduid als risicokapitaal. Op de VLAIO website is meer meer informatie  omtrent risicokapitaal te vinden.
 2. overdracht van een deel van het aandelenkapitaal als een permanente deelneming, vaak met een actieve functie in het bedrijf, bv. als medewerkend vennoot.

Enkele concrete toepassingen van participaties:

 • U wenst als zaakvoerder-eigenaar een sleutelmedewerker in dienst te nemen?
  U kan via het overnameplatform een deel van uw aandelen aanbieden aan zulke nieuwe medewerker die zich dan “inkoopt” als   medewerkend vennoot en participeert in de verdere groei van uw onderneming.
 • U overweegt  een stapsgewijze bedrijfsoverdracht ?
  U kan als eerste stap  een  deel van uw aandelen aanbieden aan een kandidaat overnemer die zich geleidelijk kan inwerken en stapsgewijs de participatie kan opbouwen tot een volledige bedrijfsoverdracht.
 • U bent minderheidsaandeelhouder en wenst uit te treden ?
  Traditioneel hebt u  enkel de mogelijkheid om te  verkopen aan één van de  medevennoten, hetzij  een gedwongen verkoop van alle aandelen om ‘uit onverdeeldheid te treden’. Overnamemarkt.be biedt u de mogelijkheid om zulke minderheidsparticipatie online te koop aan te bieden.

Bekijk in onze runbriek Participaties voorbeelden van bedrijven op zoek naar minderheidsaandeelhouders of risicokapitaalverschaffers.

Hoe plaatst u een 'vraag naar participatie' op Overnamemarkt?
Als u zelf een meewerkende vennoot of risicokapitaalverschaffer zoek voor uw vennootschap dan dient u zich te registreren op Overnamemarkt. De kostprijs voor het plaatsen van een profiel binnen de rubriek 'Participaties' is identiek aan deze van het plaatsen van een bedrijven over te nemen of bedrijfsvastgoed. 

Kies, na te zijn geregistreerd, binnen uw "Dashboard" op Overnamemarkt voor de optie 'participatie'. Daarna vult u het formulier in en na betaling verschijnt uw artikel op onze site.

De aanbiedingen binnen de rubriek participaties zijn net als andere rubrieken op  Overnamemarkt.be vrij te consulteren door de bezoekers. Via de contactgegevens of het contactformulier kan een geïnteresseerde contact opnemen met de aanbieder.

Voor meer informatie of suggesties kan u terecht bij:
Guido Seghers
Manager Overnamemarkt N.V.
guido.seghers@overnamemarkt.be
Tel: 02 212 25 82
GSM: 0495 59 81 19

Op zoek naar een (bijkomende) risicokapitaalverschaffer of meewerkende vennoot? Overnamemarkt helpt in de rubriek participaties.