Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Getuigenis starter via een overname : “Je weet eigenlijk nooit waar je aan begint”

“Een berekende gok”, noemt Hans Hanegreefs het. Na bijna twintig jaar als fiscaal analist, nam hij de groothandel Alu Comfort over. Met eigen centen, een lening en een waarborgregeling van de Vlaamse overheid. 

Twee jaar later is zijn zaak zijn kind geworden.
Het kriebelde. De kinderen werden groter en Hans was te gedreven om zijn verdere carrière te slijten op de fiscale dienst van een multinational. Dus wilde hij zijn eigen onderneming. “Inkoop en verkoop, dat interesseerde me”, zegt Hans. “Een nieuwe zaak starten, zag ik niet zitten. Mijn vader was vroeger ook zelfstandige. Het duurt al snel twee, drie jaar voor een zaak van de grond komt. Als je concept niet werkt, is dat verloren tijd. Een te groot risico, vond ik. Dus ging ik op zoek naar een overname.”
Via overnamemarkt.be kwam hij bij Alu Comfort terecht. Een kleine groothandel in ladders, trappen, heftruckapparatuur en ander materiaal voor de industrie, B2B dus. “Ik wist het meteen: dit was het. Het klikte ook met de eigenaar, maar zijn prijs was wat die was. Er waren nog andere kandidaten die er ook nog eens financieel beter voorstonden. Uiteindelijk kwamen we toch tot een akkoord. Hij accepteerde mijn allerlaatste bod.”
Maar dat bod deed Hans niet zonder eerste het bedrijf grondig door te lichten. Als fiscaal analist een kolfje naar zijn hand. “Toch weet je nooit helemaal zeker waar je aan begint. Ook al je alle facturen, de voorraad, de cash en de openstaande schulden hebt uitgepluisd. Dus ja, het was een gok. Maar een berekende gok.”


Met waarborggarantie


Een deel financierde hij zelf, de grootste som kwam van een banklening met een waarborgregeling van PMV (ParticipatieMaatschappij Vlaanderen). Met deze regeling kan de bank 75% van het krediet laten waarborgen door de Vlaamse Overheid, dat schept vertrouwen. “PMV biedt ook startersleningen en andere financiering aan, maar de interestvoet staat zo laag dat lenen bij de bank het voordeligst was.”


Aanvankelijk leidde Hans zijn nieuw bedrijfje in bijberoep, maar intussen heeft hij de overstap volledig gemaakt. Alu Comfort bloeit, en wie weet zoekt hij zelf ooit ook een overnemer. Daar denkt hij nu nog lang niet aan. “Ik heb niet meer het gevoel dat ik werk. De zaak is mijn kind geworden. Als morgen iemand een bod doet, zou ik er geen afstand van kunnen nemen. Op die twee jaar tijd, ben ik ermee vergroeid.”


www.alucomfort.be

Tips voor kopers : hoe reageer je succesvol op een online bedrijfsprofiel?


Neem rechtstreeks contact  de aanbieder :  Vul het contactformulier in.  Stel jezelf voor: Ben je een starter? Wil je uitbreiden? Investeren? Andere plannen?
Vertel duidelijk waarom dit bedrijf jou interesseert.


Toon bij een eerste contact je oprechte interesse. Een open communicatie over de motieven van koper en verkoper is de basis voor wederzijds vertrouwen.

Respecteer de privacy van de aanbieder. Reacties louter uit nieuwsgierigheid zijn niet aan de orde.
Wil je volledige inzage in het dossier? Identiteit en cijfergegevens komen in elk geval aan bod bij een latere fase van het verkoopproces. (due dilligence of boekenonderzoek)

www.overnamemarkt.be

www.weekvandebedrijfsoverdracht.be

Getuigenis starter via een overname : “Je weet eigenlijk nooit waar je aan begint”