Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Een bedrijfsovername financieren? Denk ook eens aan crowdlending! (Bron : Look&Fin)

Elk jaar kunnen in België gemiddeld zo’n 30.000 bedrijven worden overgedragen. Daarbij vormt de financiering vaak een belangrijke uitdaging. Naast bankkredieten, particuliere of publieke investeerders, vendor loans, enz. kunnen overnemers ook een beroep doen op crowdlending, dat een niet te onderschatten hefboomeffect kan bieden. Bij crowdlending worden bedrijven gefinancierd door een grote groep van particuliere beleggers door middel van achtergestelde leningen via een online platform. Het voordeel hiervan is dat het kapitaal van de overnemer niet verwatert en dat er geen waarborg moet worden verleend. Bovendien worden dit soort schulden door hun achtergesteld karakter als quasi-eigen vermogen beschouwd door de banken, waardoor het mogelijk wordt de vereiste eigen inbreng aanzienlijk te verminderen of te vervolledigen. 
In de huidige financiële context groeit de nood aan deze soort alternatieve financiering zeer snel. De toenemende internationale regelgeving (Basel-normen) dwingt banken immers om hun beleid inzake kredietverlening aan te passen waardoor bedrijven hun financieringsmix meer moeten diversifiëren. De crowdlendingmarkt in België is de laatste jaren dan ook heel sterk gegroeid. Look&Fin is vandaag Belgische marktleider en heeft sinds haar oprichting in 2012 reeds € 70 miljoen aan leningen gestructureerd voor meer dan 230 kmo’s in België en Frankrijk. Voor deze sterke groei heeft Look&Fin in november 2019 de prijs van 2de beste fintech van België in de wacht gesleept bij de Deloitte Technology Fast 50. Om te anticiperen op de toekomstige groei haalde het bedrijf recent € 6 miljoen vers kapitaal op, onder meer bij Finance&Invest.Brussels.

Ook de wettelijke context voor crowdlending werd de voorbije jaren gestroomlijnd door een aangepaste wetgeving en een specifiek FSMA-statuut. Dit stelt Look&Fin vandaag in staat om dossiers tot € 5 miljoen te financieren via haar duizenden leden. Dankzij de professionele analyse, strenge selectie en duidelijke voorstelling van de dossiers worden grote bedragen vaak binnen enkele minuten gefinancierd.

Denk dus zeker ook aan crowdlending wanneer u op zoek bent naar de ideale financieringsmix om een bedrijfsovername te financieren!

Ingezonden atikel LOOK & FIN 

 

Een bedrijfsovername financieren? Denk ook eens aan crowdlending! (Bron : Look&Fin)